Kultūras ziņas

Vinetas Kaulačas "Uzgaidāmā telpa"

Kultūras ziņas

Top filma "Emīlija. Latvijas preses karaliene"

Jāņa Žīmanta "Kalto lietu sapņi"

Mākslā un dzejā pārtapuši darbarīki – Jāņa Žīmanta izstāde «Kalto lietu sapņi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Liepājas muzejā atklāta izstāde "Kalto lietu sapņi", kuras eksponāti ir mūsdienu Latvijā sen nelietoti zemes apstrādes un saimniecības darbarīki, kuriem jaunu veidolu un māksliniecisku izskatu piešķīris koktēlnieks Jānis Žīmants.

Jānis Žīmants dzīvo un strādā vecvecāku mājās Rucavā un intervijas sniedz nelabprāt. Mākslas zinātnieki viņu mēdz dēvēt par savrupnieku un tīrradni, jo koka mākslas tēlu radīšanai, bez speciālas izglītības, viņš nopietni pievērsās vien pirms divdesmit gadiem.

“Par Jāni Žīmantu Liepājas muzejs uzzināja no tā brīža, kad viņš sāka piedalīties Liepājas vizuālās mākslas grupas izstādēs. Piedāvāja arī savu darbus, ko muzejs izlika, un ļoti bieži profesionāla žūrija viņu ievēroja, un nereti gadījās tā, ka saņēma balvu,” stāsta Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla.

Izstādē “Kalto lietu sapņi” aplūkojami seni un daudziem aizmirsti Dienvidkurzemes darbarīki, kas, pateicoties Jāņa Žīmanta koktēlniecības iemaņām un domāšanai, ieguvuši jaunu nozīmi.

Katram mākslas darbam koktēlnieks veltījis arī dzejas četrrindi.

“Viņš ļoti virtuozi strādā ar koku un izjūt gan koka struktūru, gan arī viņam ir lieliska formas izjūta. Bet tas, ka Jānis Žīmants ir dzejnieks, es domāju, ka tas ļoti mazai auditorijai ir zināms un šeit katram tēlam viņš ir sacerējis arī savu dzejoli,” atklāj Dace Kārkla.

Izstāde “Kalto lietu sapņi” Liepājas muzejā būs skatāma līdz nākamā gada martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti