Māksla kā sadraudzība. Ukrainas un Latvijas mākslinieki vienojušies izstādē «Karš un miers»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā no kara postītās Ukrainas ieradušies arī ukraiņu mākslinieki, kuriem šeit ir pajumte, bet kuri meklē arī iespējas, kā iesaistīties Latvijas mākslas dzīvē. Viens no pirmajiem projektiem ar Ukrainas mākslinieku līdzdalību tikko atklāts mākslas galerijā "Bazar’t", tirdzniecības centrā "Mols". Tā ir izstāde "Karš un miers", kurā piedalās arī ļoti plašs Latvijas mākslinieku loks.

Ukrainas un Latvijas mākslinieki vienojušies izstādē «Karš un miers»
00:00 / 02:52
Lejuplādēt

Ukraiņu māksliniece Marija Zeņkova no Kijivas stāsta, ka Latvijā ieradās 16.martā, tieši savā dzimšanas dienā. Ukrainā viņa bija arī pasniedzēja Kijivas Dekoratīvās mākslas un dizaina akadēmijā. Sākoties karam, uz Rīgu viņu ar ģimeni uzaicināja tēta sens paziņa. Māksliniece stāsta, ka Rīgā viņi šobrīd ir četri – viņas mamma, tētis, viņa un kaķis. Un ir ļoti pateicīgi tēta draugam par uzņemšanu.

Marija Zeņkova
Marija Zeņkova

Zeņkova drīz vien sāka arī interesēties, ko viņa mākslas jomā var darīt Latvijā. Rakstīja sociālajos tīklos uz dažādām mākslas galerijām. Atsaucību guva galerijā "Bazar’t", kuras vadītāja Inese Drone piedāvāja izveidot kopīgu izstādi ar Latvijas māksliniekiem.

Marijai Zeņkovai vajadzēja radīt jaunus darbus, jo no Ukrainas nekā līdzi nebija, bet nebija jau arī ne krāsu, ne citu piederumu.

Māksliniece ir ļoti aizkustināta par Latvijas cilvēku atsaucību, jo tiklīdz Inese Drone sociālajos tīklos izplatīja aicinājumu viņai palīdzēt ar materiāliem, viņai tika saziedotas krāsas, otas un audekli, un visi izstādes darbi tad arī tapuši uz tiem.

Izstāde "Karš un miers"
Izstāde "Karš un miers"

Inese Drone izstādi dēvē par skaistu sadraudzības projektu, jo izstādē "Karš un miers" ar saviem darbiem piedalās arī latviešu mākslinieki: "Šeit galvenais tas lozungs bija, ka katrs mākslinieks atnes savu miera gleznu. Bet tad, kad ukraiņi atnesa savus darbus, tas miers izjaucās, jo viņi ir izgājuši lielam stresam cauri. Es pieļauju, ka sākumā viņiem vispār bija viens tonis gleznās, un te, piemēram, var redzēt, ka akti ir gleznoti, izmantojot divus toņus. Jā, nebūsim kritiski pret ukraiņu māksliniekiem, vienkārši baudīsim, skatīsimies katrs no savas prizmas uz šiem darbiem.

Kopumā šī izstāde ir vairāk kā integrācija, kā sadraudzība. Cilvēkiem, kuri nevienu Latvijā nepazīst, lai viņiem ir tas plecs, uz ko pabalstīties, lai viņi zinātu, kam piezvanīt, kam kaut ko palūgt. Te nav runa tikai par naudu, bet arī par atbalstu.

Nu, viņi šeit nejutīsies kā mājās, bet mēs ļoti gribam, lai viņi šeit justos pēc iespējas labāk. Cik nu tas ir relatīvi iespējams pēc visa tā, kam cilvēki ir gājuši cauri."

Izstāde "Karš un miers"
Izstāde "Karš un miers"

Izstādē galerijā "Bazar’t", kas atrodas tirdzniecības centrā "Mols", kopumā skatāmi vairāk nekā 80 mākslas darbu, kurus var ne tikai apskatīt, bet arī iegādāties, un daļa naudas tiks ziedota Ukrainas cilvēku atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti