Kultūra

Dace Melbārde: Latvijas simtgades svinības nav tikai kultūras programma

Kultūra

Izstāde cianotipijas tehnikā "Cianovīzija"

Galerijā „Daugava” apskatāma Maijas Tabakas jaunāko darbu izstāde „Dienvidu dārzi”

Maijas Tabakas «Dienvidu dārzu» gaismas un krāsu prieks galerijā «Daugava»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Galerijas "Daugava" izstāžu zālē Ausekļa ielā no ceturtdienas, 11.februāra, apskatāma skatītāju ļoti iemīļotās gleznotājas Maijas Tabakas jaunāko darbu izstāde "Dienvidu dārzi". Lielākā daļa gleznu tapušas aizvadītajā gadā. Tajās dominē eksotiski motīvi, tās ir temperamentīgas, dzīvespriecīgas un krāsās ļoti košas.

Pirms pāris gadiem Maija Tabaka izteicās, ka viņai ir vēlme strādāt klusinātāk un pieticīgāk, tomēr jaunie darbi šīm iecerēm ir pilnīgs pretstats. No tiem virmo tik dzirkstošs krāsu prieks, saulainums un dzīves apliecinājums, ka arī skatītājs, no galerijas iznācis, vēl ilgi jūtas iedvesmots un spēcināts.

Ieraugot gleznu noskaņu un personāžus, varētu šķist, ka māksliniece nesen viesojusies Meksikā, taču nē, arī šoreiz gleznu skaistā un savdabīgā pasaule ir Maijas Tabakas fantāzijas auglis. Kā viņa pati saka - tā ir viņas dzīves nerealizētā realitāte, kas nāk no gleznām ārā.

"Kāpēc krāsaini? Man liekas, ka tas ir mans šī brīža noskaņojums un izjūta, ka es tā jūtu krāsu un gribu spilgtu krāsu, man patīk tāds sulīgums. Temats "Dienvidu dārzi" - tas jau arī saistās ar eksotiku un skaistumu. Es realizēju it kā savu nerealizēto dzīvi gleznās. Un tas viss, ko es te sagleznoju, cilvēkiem liekas, ka es tur esmu bijusi un tā, bet tas viss ir tāpat kā Žilam Vernam, sēžot savā pustumšajā darbnīcā un gleznojot, un tad iznāk tik spilgti," stāsta Maija Tabaka.

Maijas Tabakas "Dienvidu dārzos" valda reibinoša gaismas un ziedu pārpilnība, tos apdzīvo eksotiski papagaiļi, arī pērtiķis, zirgs un puma, tāpat arī tādi personāži kā goblini, jauneklis no tetovējumu salona un dažādi kolorīti sieviešu tēli.

Māksliniece atzīst, ka nodošanās darba procesam, šo spilgto krāsu pasaulei, savā ziņā viņai ir kā terapija, kas sniedz piepildījuma un laimes sajūtu.

"Ziniet, es šobrīd ārkārtīgi vientuļi dzīvoju, mana pasaule ir tāda ļoti ierobežota. Tas nācis līdz ar gadiem. Un tad tas ir tā, ka es it kā atplaukstu pati, kad tā glezna nāk. Tajā brīdī it kā nāk tā mana jaunība ārā, kuras nav vairs, un gleznas tāpēc iznāk tādas košas. Un tad ir vēl tā, ka es salīdzinu arī to mūsu un cita veida realitāti. Latvijā jau ir ļoti skaisti, bet es iedomājos - citās vietās kaut kur ir atkal citādāk, un šī ir tā otra puse - zemeslodei tur, otrā pusē, kā tas izskatās. Man jau vispār ir vienmēr tā, ka gleznās es esmu temperamentīgāka nekā dzīvē. Dzīvē es esmu ļoti pieticīga un askētiska. Bet jocīgi - tiklīdz es sāku gleznot, viss tā izvēršas," pārdomās dalās Maija Tabaka.

Lai arī jaunajās gleznās var ieraudzīt arī kādas jaunas nianses gan kompozīcijā, gan krāsu gammā, tomēr pamatā tas ir un paliek ļoti labi atpazīstamais Maijas Tabakas rokraksts, un tajā arī slēpjas gleznu spēks un pievilcība, akcentē mākslas zinātnieks Andrejs Kaufmanis.

"Gados Maija izstrādāja šo savu īpašo telpas izpratnes rokrakstu, it kā gravitācija. Un, kā māksliniece teica, telpas caurspīdīgums, tas viņai piemīt īpatnējā gleznu kompozīcijā. Savukārt kolorīta ziņā viņa tolaik izstrādāja to krāsu gammu, kas viņai raksturīga šobrīd un saglabājas, tas ir krāsu perlamutrīgais mirdzums. Tas skatītājus valdzina un aicina fantāzijā," pauž Andrejs Kaufmanis.

Maijas Tabakas gleznu izstāde "Dienvidu dārzi" skatāma galerijas "Daugava" izstāžu zālē Ausekļa ielā līdz 12.martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti