Vai zini?

Vai zini, kurš un kāpēc meditē Žila Masnē operā "Taīda"?

Vai zini?

Vai zini, ka Čehova "Ķiršu dārza" varoņa prototips ir latviešu burvju mākslinieks Štrauss?

Maijas Tabakas darbu izstāde - apmeklētākā personālizstāde LNMM vēsturē

Maijas Tabakas darbu izstāde – apmeklētākā personālizstāde LNMM vēsturē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Maija Tabaka ir viena no redzamākajām Latvijas gleznotājām, kura savu radošo darbību uzsāka 20. gadsimta sešdesmito gadu beigās. Viņa izpelnījusies cilvēku interesi ar savām teatralizētajām lielformāta figurālajām kompozīcijām, saņemot nedalītu skatītāju atzinību jau no pirmajām eksponēšanas reizēm. Un izrādās, ka tieši Maijas Tabakas darbu izstāde muzeja pastāvēšanas vēsturē pulcējusi visvairāk apmeklētāju kategorijā "Mākslinieka personālizstāde".

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākums mākslinieces biogrāfijā iezīmējas kā personīgi smags periods, kas savā veidā maina arī viņas tēlu pasauli, ienesot lielāku nemieru un arī neskaidrību mākslinieciskajā un saturiskajā izteiksmē.

Šis ir laiks, kad Mākslas muzejs iecerēja sarīkot arī pirmo lielo Maijas Tabakas personālizstādi muzejā. Tā notika 1992. gadā no 17. janvāra līdz 22. martam un bija apskatāma muzeja trešā stāva kreisās puses ekspozīcijas zālēs. Izstādē bija eksponētas 52 gleznas.

Izstādi apmeklēja 70 112 skatītāji, vidēji dienā 1095, kas ir līdz šim lielākais un nepārspētais apmeklētāju rādītājs, kāds fiksēts mākslinieka personālizstādei.

Piemēram, muzeja pēcrekonstrukcijas atklāšanas izstāde “Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība” (04.05. – 24.07.2016.) uzrādīja vidēji dienā 1056 apmeklētājus.

Maijas Tabakas izstādē apmeklētāju plūsma bija tik liela, ka skatītāji izstāžu zālēs tika ielaisti ar virsdrēbēm, jo garderobe bija pārpildīta.

Tā kā veidojās rindas uz baltajām marmora kāpnēm, tad vienu brīdi tās neizturēja un kāpņu konstrukcijas marmora apšuvums sāka atdalīties. Bojājumus muzejs centās saglābt un nostiprināt naktīs.

Maijas Tabakas veikums mākslā ir ticis novērtēts ar dažāda veida atzinībām. Šogad Purvīša balvas pastāvēšanas vēsturē jau otro reizi tika nosaukts laureāts par veikumu mūža garumā. Balvu par mūža ieguldījumu saņēma gleznotāja Maija Tabaka par uzticību glezniecībai mūža garumā un figurālās glezniecības idejas un gara uzturēšanu Latvijas mākslā.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti