Ludzāniete Solvita Kovaļenko. Kad gleznas top nevis ar otiņu, bet gan ar adatu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Gleznu izšūšana krustdūriena tehnikā ir laikietilpīga un ļoti skrupuloza nodarbe,” tā savu vaļasprieku gandrīz 15 gadu garumā raksturo ludzāniete Solvita Kovaļenko. Šajā laikā viņa krustdūrienā ir izšuvusi vairākus desmitus, pārsvarā vidēja un liela izmēra gleznu, kas tikušas dāvinātas tuviniekiem un daļa šomēnes arī izstādīta Ludzas pilsētas galvenajā bibliotēkā.

Ludzāniete Solvita Kovaļenko. Kad gleznas top nevis ar otiņu, bet gan ar adatu
00:00 / 05:50
Lejuplādēt

Lielformāta gleznu izšūšana krustdūriena tehnikā ir ne tā vienkāršākā nodarbošanās. Te ir nepieciešama liela uzmanība, koncentrēšanās un iespēja šim vaļaspriekam ziedot daudz laika. Ludzāniete Solvita Kovaļenko pēdējos gados īpaši pievērsusies tieši šim rokdarbu veidam.

“Esmu dzimusi, augusi un jau praktiski pusgadsimtu nodzīvojusi Ludzā. Filologs. Daļu mūža esmu nostrādājusi Bērnu bibliotēkā, otru daļu – interešu izglītībā. Un tagad ir tā trešā dzīves daļa, kad, diemžēl, esmu spiesta būt mājās. Neba labprātīgas izvēles dēļ. Esmu nedaudz ierobežota mobilitātes ziņā. Tālu skriet nesanāk. Izšūšana tā ir mana aizraušanās pēdējo 15 gadu garumā. Kādreiz, pēc darba atskrienot, izšūti desmit krustiņi jau bija laime un tagad, kad esmu mājās, tad jau tā diena tā arī paiet krustojot. Atkarība no krustiņiem ir sākusies, kad meita vēl bija maza un viņai krustmāte uzdāvināja mazu plaukstas lieluma izšūšanas komplektiņu – gatavais rāmītis ovālā un shēmiņa - vizbulītes. Meitai it kā gribējās izšūt, taču viņa nekad to nebija darījusi un tā sanāca, ka mammai “āķis lūpā”. Izšuvu to maziņo darbiņu un ļoti gribējās vēl kaut ko," stāsta māksliniece.

Solvita Kovaļenko atklāj, ka izšujot, vēlamo rezultātu var sasniegt tikai ar pacietību, un kaut arī rokdarbnieces parasti ir pacietīgi cilvēki, ne katra ir gatava “skriet garo distanci”. Piemēram, viņas pirmā lielā glezna tapa divu gadu laikā.

“Izejot dažādus posmus, kas vienam ir garāks, citam īsāks , mēs nonākam pie tām lielajām gleznām, ko mēs savā izšuvēju slengā saucām par “megām”. Sapratu, ka tie mazie gabaliņi nav mans un sāku meklēt kādu ainavu. Tad vēl neko nezināju par izšūšanas pasauli. Tiešām paveicās, un tapa pati pirmā un šobrīd arī izmēra ziņā lielākā glezna. Tās lieluma ir metrs reiz 60 centimetri. Jūra, bangas, debesis, mākoņi un no jūras nāk jūras vārava. Tā pirmā pieredze bija kolosāla, bet šobrīd es to vērtēju diezgan kritiski," skaidro Kovaļenko.

Smalka adatiņa, diegi, pamatnes materiāls jeb kanva un stīpa vai rāmis uz kā nostiprināt kanvu, tas viss nepieciešams, lai darinātu izšuvumus krustdūrienu tehnikā.

“Pats pirmais ir saprast, ko gribas izšūt. Tā ir gaumes lieta, kam patīk ainava, kam klusā daba, kam dzīvnieks, kam cilvēks. Tad, kad ir dabūts sižets, tad ir vajadzīga shēma. Modernā izšūšana bez elektroniskās shēmas neiet krastā. Nu vairs nav tā kā mūsu vecmammas šuva ar diedziņiem tos dvieļu galus vai ornamentus. Te ir nepieciešama tehnoloģiju palīdzība, lai šo atrasto mākslinieka zīmēto vai fotografēto bildi pārvērstu shēmā," norāda Kovaļenko.

Gleznu izšūšanu krustdūrienā rokdarbniece salīdzina ar būvniecību - arī te sākumā ir nepieciešams projekts.

“Ja mēs celtnieku valodā runājam ir nepieciešams labs arhitekts, kurš izveidos labu projektu un tikai pēc tam nāk izšuvējas, jebšu celtnieka darbs. Mēs esam tikai tie, kas piepilda šo te kanvu. Izšūšanas shēmu izveide tā ir atsevišķa māksla. Atrast labu shēmu veidotāju, tā ir Dieva dāvana," akcentē Kovaļenko.

Solvita stāsta, ka viņai plašajā interneta pasaulē ir izdevies atrast vairākas shēmu dizaineres, bet strādā viņa ar divām – no Krievijas un Ukrainas.

“Atšķirība starp abām dizainerēm ir tā, ka Natālija strādā ar mazāku krāsu gammu, bet Jeļena strādā ar daudz lielāku krāsu paleti un viņai patīk, kad ir daudz toņu. Natālijas gleznās ir no 60 līdz 100 krāsu toņu, bet Jeļenas izstrādnēs no 150 līdz 200 krāsu toņu," pauž Kovaļenko.

Solvita atklāj, ka piespiedu mājsēde vairāku gadu garumā nav tas vieglākais dzīves posms, taču viņa pārliecināta, ka arī šādās situācijās ir jāatrod nodarbe gan prātam, gan rokām. Viņa ir sabiedrisks cilvēks, kurš vienmēr priecājas par ciemiņiem un arī savā vaļaspriekā viņa dalās ar citām rokdarbniecēm.

“Es piedalos arī tādā interesantā izšuvēju spēlē, kad mēs sanākam kopā kādas četras, piecas trakas sievas, katra izvēlas savu sižetu, sadalām gleznu sektoros un tad tā pa riņķi. Paņemu kanvu, izšuju sava sižeta pirmo posmu un aizsūtu nākamajai, un tad tā šuj otro, trešā – trešo sižetiņu, un mājās man atgriežas gatava glezna," saka Kovaļenko.

Solvita savas izšūtās gleznas dāvina, daļa to atrodas mājās pie sienām un rokdarbniece smejas, ka tos, kuri nezina par viņas hobiju, nereti viņas mājās gaida pārsteigums.

“Tie kuri zina, tie ir pieraduši. Tie vienkārši pajautā, kas tev tur jauns? Tie, kuri nezina, tie sākuma nesaprot, ka man mājās uz sienām ir izšuvumi, nevis izdrukas vai gleznas. Un, kad pasaki, ka tie ir diedziņi un krustiņi, tad nāk tā šoka sajūta, tad sāk savādāk darbiņus novērtēt," norāda Kovaļenko.

Šomēnes desmit Solvitas Kovaļenko izšūtās gleznas ir izstādītas Ludzas pilsētas galvenajā bibliotēkā. Tās darbiniece Viorika Puļča stāsta, ka bibliotēkas apmeklētāji bieži vien nevar noticēt, ka tie ir izšuvumi.

“Pamatīgs darbs tur ir ieguldīts un arī patīkams acij. Pie mums nāk lasītāji, visi piestāj un brīnās. Redzams, ka apmeklētājiem ļoti patīk šī izstāde," tā Kovaļenko.

Skatoties uz ludzānietes Solvitas Kovaļenko izšūtajām gleznām no lielāka attāluma, patiešām šķiet, ka tās ir gleznotas ar otu un krāsām, un tikai pietuvojoties, redzams, ka gleznas ir izšūtas sīkā un rūpīgā krustdūrienā. Kamēr vienas gleznas nodotas skatītāju vērtējumam, un tās Ludzas pilsētas galvenajā bibliotēkā vēl būs apskatāmas līdz februāra beigām, rokdarbniece jau sākusi izšūt jaunu dekoru.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti