Rīta Panorāma

Kā tapa neatkarības deklarācija

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andreju Grišinu

Slavenus mākslas darbus attēlo mājās

Londonas Nacionālās galerijas darbinieki mājās attēlo slavenus mākslas darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Laikā, kad Lielbritānijas muzeji un mākslas telpas ir slēgtas, Londonas Nacionālās galerijas darbinieki izdomājuši, kā piesaistīt sabiedrības uzmanību attālināti. Darbinieki mājās attēlo slavenas gleznas, izmantojot dažādus priekšmetus un formas.

Koronavīrusa izraisītā krīze būtiski ietekmējusi mākslas pasauli. Daudzviet galeriju durvis turpina būt slēgtas. Izstādes, pie kuru radīšanas strādāts mēnešiem, paliek bez skatītājiem. Bet Londonas Nacionālās galerijas darbinieki atraduši veidu, kā iepriecināt sevi un mākslas baudītājus, attēlojot slavenākos pasaules šedevrus mājās.

Nacionālās galerijas vecākais satura plānotājs Džons Ševlins atzīmē:

“Var redzēt to, cik ļoti darbinieki pazīst šīs gleznas. Viņi katru dienu ar tām strādā, un viņiem ir paveicies redzēt tās ik dienu darbā. Tās atveidojot, varam novērtēt to, kā viņi zina katras gleznas mazākās detaļas un objektus, to, kā krīt gaisma.”

Viena no muzeja darbiniecēm dzīvo ar draugu un ģimeni. Viņai izdevās savus tuviniekus pārliecināt atveidot vienu no izcilā baroka mākslinieka Karavadžo darbiem.

“Nolēmām, ka to būtu labi izdarīt karantīnas laikā. Tā ir aina iekštelpās, tā ir sadzīviska. Mums ir pusdienu galds, ēdiens un cilvēki, kuri ap to var sēdēt. Nolēmām, ka atveidot šo gleznu nebūs tik grūti,” stāsta Nacionālās galerijas kuratore Emīlija Bērnsa.

Būtiski bijis precīzi atveidot gaismu, kas mākslinieka darbos ir īpaši attēlota. Galerijas darbiniece izmantoja vāju apgaismojumu un īpašā leņķī novietotu lampu, lai panāktu nepieciešamo efektu. Visus mākslas darba elementus gan neizdevās atainot. Piemēram, vistas vietā uz galda atradās cūkas cepetis.

Ierobežojumu laikā mākslas galerijas turpina piedāvāt veidus, kā baudīt un izzināt mākslu attālināti. Londonas galerijas darbinieki cer, ka slavenu darbu attēlošana piesaistīs cilvēku uzmanību un mudinās uzzināt vairāk par dažādiem māksliniekiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti