Londonā izsolīs pasaulslavenus mākslas darbus par dolāra tēmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

1.jūlijā Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā notiks izsole, kurā gan klātienē, gan neklātienē piedalīsies pasaules turīgākie mākslas darbu kolekcionāri, jo tiks izsolīti pasaulslaveni mākslas darbi, kas tapuši, iedvesmojoties no Amerikas Savienoto Valstu oficiālās naudaszīmes - dolāra.

Izsoles zvaigzne ir amerikāņu popārta mākslinieka Endija Vorhola agrīnās daiļrades darbs - glezna ar dolāra naudaszīmi. Izsoles rīkotāji pieļauj, ka tā tiks pārdota par vismaz 18 miljoniem sterliņu mārciņu.

Vienkāršā melni zili baltā glezna, kas tapusi 1962.gadā, ir unikāla un ārkārtīgi vērtīga viena iemesla dēļ - tā ir vienīgā Endija Vorhola ar roku gleznotā dolāra naudaszīme, tādēļ kolekcionāri par to ir gatavi solīt miljonus.

Dolāra naudaszīme Endiju Vorholu kā mākslinieku fascinēja, to viņš nekad nav noliedzis, arī viņa daiļrade tam ir pierādījums. Karjeras laikā mākslinieks dolāram pievērsies vairākkārt, taču kā iedvesmas avotu šo naudaszīmi Endijs Vorhols atklāja 60.gadu sākumā.

"1962.gadā Vorhols, ar vienu no saviem draugiem malkojot dzērienus, skaļi prātoja - ko man vajadzētu gleznot? Un draugs devis padomu - Endij, glezno to, kas tev patīk visvairāk. Uz ko Vorhols noteicis - hmm, tad jau jāglezno nauda," stāsta izsoļu nama "Sotheby’s" pārstāve Čeinija Vestfāle.

1.jūlija izsolē līdzās Endija Vorhola gleznai un vēl dažiem popārta vizuālās mākslas pamatlicēja darbiem "Sotheby’s" izsoļu nams piedāvās arī citu mākslinieku radītos mākslas priekšmetus, kuros arīdzan skarta dolāra tēma. Piemēram, izsolē pieteikts arī Ņujorkas grafiti mākslinieka Keita Haringa 1982.gada darbs bez nosaukuma un franču mākslinieka Armāna 1970.gadā tapusī skulptūra.

Prognozes liecina, ka visus izsolē piedāvātos darbus varētu pārdot par vairāk nekā 50 miljoniem mārciņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti