Kultūras ziņas

Margaritas Kovaļevskas grāmatas bērniem

Kultūras ziņas

Raiņa revolucionārā dzeja Valmieras teātrī

Skandināvu mitoloģija komiksos

LNB skatāma dāņu mākslinieka komiksu izstāde «Valhalla – seno dievu atgriešanās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz 9. janvārim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) ir aplūkojama Dānijas Kultūras institūta rīkotā komiksu izstāde “Valhalla – seno dievu atgriešanās”. Izstādīto darbu autors ir jo īpaši dāņu bērniem labi zināmais mākslinieks Pēters Madsens. Pēdējo 30 gadu laikā viņš savos atraktīvajos komiksos ir atdzīvinājis seno skandināvu mītus un varoņteikas.

Savus darbus mākslinieks Pēters Madsens ir radījis bērnu auditorijai. Tomēr dinamiskie un dramatiskie komiksi ir par nopietnu lietu. Stāstiem, kas pirms tūkstoš gadiem pierakstīti skandināvu eposā "Edda".

"Gribējām parādīt, ka "Edda" nav tikai fantastiskas poēmas un stāsti, bet tā ir ziemeļu un dāņu kultūras daļa. Mums šķita, ka būtu interesanti parādīt, ka tā tiek stāstīta dažādos veidos. Viens no tiem ir Pētera Madsena komiksi," skaidro Dānijas Kultūras institūta Latvijā direktors Simons Drevsens Holmbergs.

Savus tēlus Medsens ir atdzīvinājis arī paša veidotajās animācijas filmās. Tomēr populārāki izradījās viņa komiksi, kas tulkoti 11 valodās. Tēli ir radīti pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, un autors joprojām tos turpina atveidot savos darbos.

"Viņš ir mākslinieks, kurš tik daudz neaizraujas ar savu mākslu, cik ar stāstu, kas būtu saprotams mums un jo īpaši jaunajai paaudzei," turpina Holmbergs.

Valhalla ir vieta, kur dzīvo Tors un citi dievi. Ļaunie spēki mēģina izjaukt tūkstošiem gadu seno pasaules līdzsvaru. Šajās maģiskajās attiecībās iesaistās arī cilvēki, un kopīgiem spēkiem pasaulē atkal iestājas ierastā kārtība.

"Mitoloģija joprojām ir skandināvu apziņas sastāvdaļa. Cilvēki zina mītiskos stāstus, bet, ja tos nezina, tad vismaz var nosaukt aprakstītos varoņus. Piemēram, angļu valodā un arī skandināviem ceturtdiena ir “Thursday” jeb dieva Tora diena. Latviski Pērkona diena. Tā kā, redzat, šis ir viens no piemēriem, kā pirms kristietības kultūra ir atnākusi līdz mūsdienām," saka Holmbergs.

Visi izstādē aplūkojamie darbi ir oriģināli, kurus tai atvēlējis pats autors. Kopumā tie ir 40 fragmenti no septiņiem komiksiem, kā arī izdevumu vāku noformējumi. Izstāde būs skatāma līdz 9. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti