LNB atklās devīto cikla «Patība» ekspozīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Mākslas un mūzikas centrā 12. jūnijā plkst. 17 tiks atklāta izstāžu cikla „Patība. Latvijas laikmetīgās mākslas vēsture” devītā ekspozīcija, kurā būs aplūkojami Māra Ārgaļa, Ievas Iltneres un Armanda Zelča mākslas darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājuma, kā arī Katrīnas Neiburgas un jauni Zanes Tučas darbi. Ekspozīcija būs aplūkojama līdz šī gada jūlijam. Ieeja bez maksas.

Izstādē varēs iepazīties arī ar grāmatām un katalogiem no LNB krājuma par visiem pieciem māksliniekiem.

Īsai uzziņai

Māris Ārgalis (1954–2008)

Viens no pamanāmākajiem Latvijas mākslas novatoriem nosacīti plurālistiskajos 20. gs. 70. gados. Ieviesa ne tikai jaunas koncepcijas un tēlainību, bet bija arī aktīvs organizators un augsti intelektuāls teorētiķis.

 

Ieva Iltnere (1957)

Latvijas Mākslas akadēmiju absolvējusi 1982. gadā, bet 21. gadsimtā kļuvusi par LMA pasniedzēju, asociēto profesori.

Vienīgā savas paaudzes pārstāve, kura piedalījās divās programmatiskās izstādēs („Latvija. 20. gadsimta kūlenis. 1940.–1990.gads” (1990) un „Maigās svārstības” (1990)), ievadot 90. gadu Latvijas mākslu tematiskos un stilistiskos lokus.

 

Zane Tuča (1989)

Latvijas Mākslas akadēmiju absolvējusi 2015. gadā. Līdzās citām jaunām un talantīgām māksliniecēm (Māra Brīvere, Krista Dzudzilo) Tuča veido mūsdienām neierasti metafiziskus mākslas darbus.

 

Armands Zelčs (1978)

Ievērojams savas paaudzes \mākslinieks, kurš līdzīgi kā viņa domubiedri absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu, bet kopš 2014. gada ir tās pasniedzējs. Kopš 2015. gada viņš ir vizuālās mākslas žurnāla „Studija” mākslinieks.

 

Katrīna Neiburga (1978)

Liela vēriena un talanta māksliniece, par to saņemot pelnītu atzinību. Viņa ieguvusi izglītību Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā un Stokholmas Karaliskajā mākslas akadēmijā. Pirmā ieguva prestižo Purvīša balvu (2009). 2015. gadā kopā ar Andri Eglīti veidojusi ekspozīciju "Paduse", pārstāvot Latviju Venēcijas biennālē.

Kā iepriekš jau vēstīts, 12 izstāžu cikls „Patība. Latvijas laikmetīgās mākslas vēsture” noris kā LNB un Borisa un Ināras Teterevu fondu sadarbības projekts, paplašinot LNB Mākslas un mūzikas centra piedāvātās iespējas. Cikla pirmajā izstādē oktobrī bija skatāmas Ausekļa Baušķenieka gleznas no LNMM kolekcijas, kā arī jauni Lienes Mackus darbi un LNB krājuma materiāli.

Projekta „Patība. Latvijas laikmetīgās mākslas vēsture” izstāžu cikla ekspozīcijās redzami Latvijas laikmetīgās mākslas klasiķu darbi, galvenokārt no LNMM krājuma. Tāpat tiek izstādīti aktuāli strādājošu mākslinieku darbi, kuru daiļrades kāda šķautne tematiski vai stilistiski sasaucas ar attiecīgā klasiķa mākslu. Izstāžu pamatu veido grāmata „Patība. Personības ceļā uz laikmetīgo mākslu. Padomju Latvijas 60.–80. gadi” (sastādītāja mākslas zinātniece Helēna Demakova).

Izstāžu cikla ietvaros tiek demonstrētas studijā „Platforma Film” nesen tapušas filmas par latviešu laikmetīgās mākslas klasiķiem (režisore Ilze Šņore, režisore inscenētāja Ilona Bērziņa, operatori Artūrs Lapinskis un Inese Tīkmane, montāžas inženieris Jānis Ērglis, producents Pāvils Raudonis), kā arī kinolentes par laikmetīgās mākslas klasiķiem.

Projekta idejas autore un kuratore ir Helēna Demakova, darba grupa – Brigita Zelča-Aispure, Aivija Everte, Ilze Egle, Ingrīda Peldekse, Katrīna Teivāne-Korpa un Dace Gasiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti