LNB atklāj Miervalža Poļa, Viļņa Vītoliņa un Ievas Rubezes mākslas darbu ekspozīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien, 10.aprīlī, plkst. 17 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Mākslas un mūzikas centrā tiks atklāta izstāžu cikla "Patība. Latvijas laikmetīgās mākslas vēsture" septītā ekspozīcija.

Ekspozīcijā būs aplūkojamas Miervalža Poļa gleznas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājuma un Mūkusalas mākslas salona kolekcijas, kā arī jauni Viļņa Vītoliņa un Ievas Rubezes mākslas darbi. Izstādē varēs iepazīties ar grāmatām un katalogiem no LNB krājuma par visiem trim māksliniekiem.

Miervaldis Polis (1948) ir viens no izcilākajiem Latvijas laikmetīgās mākslas klasiķiem, kura starptautiskā nozīme nākotnē turpinās pieaugt. Viņa daudzpusība, darbojoties glezniecības, grafikas, instalācijas, performances un teorētisku traktātu sacerēšanas jomās, līdzinās renesanses laika mākslinieku vērienam. Polis savā daiļradē allaž izvērsis latviskuma tēmu, gleznojot fotogrāfijas ar Jāni Poruku, savu māti, Emīlu Dārziņu, jaunlatviešus un daudzus citus motīvus. Meistara fantāzija, radot stāstošas, mākslas vēsturi citējošas gleznas, ir salīdzināma vien ar viņa performanču intelektuālo un krāšņo konceptu. Poļa darbi atrodas daudzos krājumos, tai skaitā topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijā.

Vilnis Vītoliņš (1955) aktīvu izstāžu darbību uzsāka 21.gadsimta sākumā, kaut arī ar fotogrāfiju aizrāvies kopš jaunības. Jau 2003.gadā viņa konceptuālie fotodarbi, kas komentēja Venēcijas apmeklētājus, kopā ar mākslinieku grupas "Famous Five" video bija redzami LNMM. Pēcāk Vītoliņš radījis vairākas iespaidīgas mākslas darbu sērijas, no kurām vislielāko ievērību Latvijā un ārzemēs guvusi lielformāta fotogrāfiju kopa "100 istabas". Šos fotodarbus mākslas teorētiķis Jānis Borgs salīdzinājis ar Rembranta izjusto vērojumu, savukārt citi mākslas apskatnieki uzsvēruši to detalizēto stāstījumu, kuros laikmets mijiedarbojas ar cilvēka vēlmi pēc pašizpausmes. 20 no šīm fotogrāfijām atrodas topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja krājumā, savukārt tēlainu fotoportretu sērija par latviešiem Venēcijā (2011) iekļauta LNMM krājumā.

Ieva Rubeze (1977) ir poētisko video un instalāciju māksliniece, kura veidojusi neizmirstamus, iztēles pilnus mākslas darbus. Viņas pirmie video - "Un citi…", "Medicīna" un "Abrakadabra" - pārsteidza skatītājus ar savu dokumentālo, bet vienlaicīgi lirisko, gausināto vēstījumu, kurš devis nojausmu par kādu dzīvē ieraugāmu pasaku. Rubezes daiļradi raksturo mākslas darbu skaidrs konceptuāls kodols, domāšanas paradoksu atklāsme, asprātība un īpašs pārlaicīgs starojums. Mākslinieku grupā "Famous Five" viņa ir pārstāvējusi Latviju Sanpaulu (2002) un Venēcijas (2005) biennālēs, daudzās Latvijas mākslinieku grupas izstādēs ārzemēs, piemēram, "Buket" (2008) Maskavā, "Timewillshow" (2008) Flensburgā un "Rīga dimd!" (2010) Rostokā.

Kā vēstīts, projekta "Patība. Latvijas laikmetīgās mākslas vēsture" izstāžu cikla ekspozīcijās redzami Latvijas laikmetīgās mākslas klasiķu darbi, galvenokārt no LNMM krājuma. Tāpat tiek izstādīti aktuāli strādājošu mākslinieku darbi, kuru daiļrades kāda šķautne tematiski vai stilistiski sasaucas ar attiecīgā klasiķa mākslu. Izstāžu pamatu veido grāmata "Patība. Personības ceļā uz laikmetīgo mākslu. Padomju Latvijas 60. - 80.gadi", ko sastādījusi mākslas zinātniece Helēna Demakova.

Izstāžu ciklā tiek demonstrētas studijā "Platforma Film" nesen tapušas filmas par latviešu laikmetīgās mākslas klasiķiem (režisore Ilze Šņore, režisore inscenētāja Ilona Bērziņa, operatori Artūrs Lapinskis un Inese Tīkmane, montāžas inženieris Jānis Ērglis, producents Pāvils Raudonis), kā arī kinolentes par laikmetīgās mākslas klasiķiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti