Kultūras ziņas

Raiņa un Aspazijas piemineklis lūko pēc mājvietas

Kultūras ziņas

Kultūras centri gatavojas Latvijas simtgadei

Latviešu sievietes videomākslas darbos

LMC Ofisa galerijā skatāma Gites Vilesenas videoinstalācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Laikmetīgās Mākslas centra (LMC) Ofisa galerijā 14. oktobrī plkst. 18 tiks atklāta dāņu mākslinieces Gites Vilesenas personālizstāde „Tā kā skudriņas tek”. Izstādē tiks eksponēts viens no trim darbiem, kuros Gite Vilesena portretē Latvijas sievietes, kas nodarbojas ar netradicionālām ārstniecības metodēm.

Videoinstalācijā atklājas mākslinieces interese par tradicionālo ticību sistēmām atšķirīgās kultūrās, par to, kā cilvēki savu ticību pielieto ikdienā un kā tas palīdz izdzīvot.

Video instalācijas „Tā kā skudriņas tek” iecere radās festivāla „Survival kit” ietvaros. Pirms tam filmējusi Gambijas sievietes un viņu „baltās maģijas” stāstus, 2011. gadā māksliniece sāka filmēt un intervēt Latvijas sievietes, kam piemīt netradicionālas zināšanas par dažāda veida dziedināšanu.

Pirmais no darbiem veltīts Skaidrītei Kurzemē, ar kuru kā apbrīnojamu augu un zālīšu pazinēju Giti iepazīstināja Aizputes rezidenču centra "Serde" vadītāja Signe Pucena. Skaidrīte šīs zināšanas apguvusi no grāmatām, kā arī caur savu personīgo pieredzi –  savulaik, strādājot slimnīcā par māsiņu, zināšanas izmantotas gatavojot zāļu tējas pacientiem.

Filmas pamatā ir sarunas ar Skaidrīti, kas notiek viņas dārzā un dzīvojamā istabā. No dažādiem padomiem un stāstiem par dziedniecībutās novirzās uz Skaidrītes ģimenes vēsturi, ko iezīmējuši Latvijas 20. gadsimta politiskie notikumi.

Gite Vilesena (1965) dzīvo un strādā Kopenhāgenā un Berlīnē. Mākslinieces veidotos dokumentālos video un instalācijas var uztvert kā portretus to plašākajā nozīmē: tie pēta veidus, kā indivīds vai sociāla grupa piešķir formu savai dzīvei, balstoties uz kultūrvides sniegtajām iespējām. Tomēr viņas darbos cilvēki neparādās kā varoņi vai apstākļu upuri. Tā vietā Villesena izgaismo to, kā objekti un personības tiek radītas  ikdienas žestos, ieradumos un rituālos, spraigās attiecībās starp normu un novirzi. Viņa izvairās no sociālas vispārināšanas, pašu dokumentēšanas praksi pozicionējot kā apmaiņu un satikšanos –  neparastu sociālās mijiedarbības formu. Iepriekš Gites darbi Latvijā tika eksponēti izstādē „Realitātes arheoloģija” (2006) un festivālā „Survival kit 2” (2010).

Filmas idejas autore, operatore un montāžas režisore ir Gite Vilesena. Filmas veidošanā piedalījās operatore Matilda Mestera, skaņu ierakstus veica Felia Grama-Hansena un Agnese Lūse.

Izstāde LMC Ofisa galerijā apskatāma no 15. oktobra līdz 13. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti