LMA skatāma Prāgā godalgotā scenogrāfijas izstāde «Sākums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 8. līdz 30. septembrim Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) aulā ir aplūkojama Scenogrāfijas apakšnozares studentu darbu izstāde „Sākums”, kas ieguvusi prestižu apbalvojumu – zelta medaļu Prāgas Performances dizaina un telpas kvadriennālē.

Jau vēstīts, ka LMA studentu izstāde „Sākums” Prāgas Performances dizaina un telpas kvadriennālē saņēmusi zelta medaļu nominācijā „Daudzsološākais studentu talants”. Žūrija savu izvēli argumentēja, uzsverot vairākas ekspozīcijas kvalitātes – sniedz priekšstatu par studentu izaugsmi mācību procesā, darbi ir vizuāli pārliecinoši, skaidri un veido koptēlu, kas pārsteidz ar vizuālās domāšanas disciplīnu un skaidrību. Scenogrāfijas apakšnozares studējošo dalības Prāgas Performances dizaina un telpas kvadriennālē vēsturē šīgada apbalvojums ir jau trešais.

Izstādes kurators ir LMA emeritētais profesors, scenogrāfs Andris Freibergs. Prāgas Performances dizaina un telpas kvadriennālē viņam piešķirta Scenogrāfijas skolotāja balva par vairāku scenogrāfu paaudžu iedvesmošanu daudzu gadu garumā. Izstādes iekārtojuma autore – scenogrāfe, LMA pasniedzēja Monika Pormale. Scenogrāfijas apakšnozares pedagogi – asociētais profesors Mārtiņš Kalseris un docents Viktors Jansons.

„Scenogrāfu mācību sākuma programma ir orientēta uz domāšanu skatuves telpā un, lai arī scenogrāfijas mācības pirmajā kursā tiek dēvētas par mazajiem uzdevumiem, tās tomēr ir ilgtermiņa investīcijas studentu radošajā domāšanā. Vadoties pēc pārliecības, ka „nabadzībā” izdomas ceļš ir platāks un garāks, tiek gaidīti ideju piedāvājumi, kuru īstenošanai nevajag lielus līdzekļus. Kā radīt vizuālu ideju par jūras klātbūtni, kā panākt lidojuma sajūtu, kā būvēt kāpnes uz debesīm, kāds ir Džuljetas balkons vai Hamleta krēsls? Šie vingrinājumi palīdz studentiem saprast teātra valodu un rada nepieciešamību no jauna izgudrot velosipēdu. Tie pilnībā apstiprina pieņēmumu, ka teātrī ir iespējams viss! Galu galā rodas brīvības sajūta, jo mazie uzdevumi ir kā vārdi, burti, teikumi, par kuriem tālākajā darbā vairs nav jādomā. Tātad visu uzmanību iespējams koncentrēt lielajam stāstam, ko saucam par scenogrāfiju,” par savu studentu izstādi un tajā aplūkojamajiem darbiem stāsta Andris Freibergs.

Izstādē ar darbiem piedalās: Anna Ansone, Rūdolfs Baltiņš, Māra Broka, Reinis Dzudzilo, Liene Pavlovska, Evija Pintāne, Dace Pudāne, Līva Puļķe, Einārs Timma un Gerda Šadurska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti