Kultūras rondo

Rīgas cirka Ziloņu mājā turpinās laikmetīgās mākslas izstādes

Kultūras rondo

Īsfilmu festivāla "2ANNAS" rīkotājus šogad interesē notiekošais ārpus Zemes

Līvas Rutmanes "Prrr" un Ata Jākobsona "Režģis": intonatīvi atšķirīgas izstādes "Kim?"

Līvas Rutmanes «Prrr» un Ata Jākobsona «Režģis»: divas intonatīvi atšķirīgas izstādes «Kim?»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Laikmetīgās mākslas centrā "Kim?” atklātas divas izstādes: Līvas Rutmanes "Prrr” un Ata Jākobsona "Režģis”. Intonatīvi atšķirīgas, bet abās grafika un glezniecība saspēlējas ar telpiskiem objektiem un to raisītajām realitātes uztveres pārmaiņām.

Līvas Rutmanes ekspozīcija "Prrr” aizņem telpu, kura atrodas tuvāk laikmetīgās mākslas centra "Kim?” ieejas durvīm. Tajā, šķiet, viss notiek pagalam nejēdzīgi: kaut kas aizpūsts ar celtniecības putām, šur tur pa nepabeigtai dēļu kolonnai, sarobotai lielformāta grafikai un santehnikas aizdambējumu salipinājumam. Vēlāk atklājas – tie ir sapresēti atkritumu maisiņi. Taču sajūta ir gaiša un pat omulīga – Līvas Rutmanes piedāvātā vizuālā ironija par mūsu ikdienas rutīnām nav pārspīlēta, bet ieturēta uzmanīgi iezīmētās robežās.

Līva Rutmane
Līva Rutmane

Iepazīstinot ar grafikas darbu, Līva Rutmane, stāsta, ka tas ir tāds nepabeigts remonts.

"Gandrīz vai sanācis vai tūliņ sanāks, nepabeigts. Jautājums ir arī par autorību, jo es izmantoju svešus interneta trakumus, ko cilvēki sataisījuši. Jautājums par to, kas ir autorība. Tas ir tajā bezgalīgi dīvainajā zīmējumā. Tur ir ielikts daudz darba bezjēdzīgi, izjutu arī vajadzību pārdomāt, ko nozīmē mākslinieka darbs, cik viņš ir vērtīgs, tad principā nevērtīgs un cik tālu var novest visus līdz izmisumam. Tāpēc arī nav pabeigts. Nekas te nav pabeigts," stāsta Līva Rutmane.

Līva Rutmane ir Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas maģistrantūras absolvente. Strādā ar lielformāta zīmējumiem un mazformāta plastikāta objektiem. Nesenākie Līvas projekti – personālizstāde “Kūciņa Līvai”, galerijā “Low” un grupas izstāde “I had amnesia once or twice”, Polansky galerijā Brno.

Līvas Rutmanes darbs
Līvas Rutmanes darbs

Izstādē "Režģis” Atis Jākobsons šo sistēmu attīsta kā pakļaušanos universāla spēka likumiem, ceļu no subjektīva prāta klejojumiem līdz kosmiskām un fundamentālām struktūrām. Lielformāta papīri modelē tumsas un gaismas apslēptās struktūras, koka instalāciju savienojumi kalpo kā pieturpunkti noslēpumainā, teju meditatīvā ceļā.

Atis Jākobsons
Atis Jākobsons

Mākslinieks strādā it kā ar visvienkāršāko no pretstatu kopām: tumsu un gaismu, pie tam – interpretēt šo mijiedarbību gan glezniecībā, gan instalācijā.  

"Runājot par tumsu un gaismu, to var interpretēt ļoti plaši, bet kaut kādā ziņā tā ir tiekšanās uz nonākšanu tādā bezsvara stāvoklī, bezdomu stāvoklī. Vai tā gluži ir gaisma, man grūti ir pateikt, bet tā ir kaut kāda metafiziskā pasaule," vērtē Atis Jākobsons. 

Mākslinieks atklāj, ja meditējot sanāk būt abstraktā pasaulē, tā ir attālināšanās no fiziskās pasaules. Kad jāsāk radīt reāli mākslas darbi, ir jābūt fiziskajā telpā.

"Tas ir diezgan interesanti, kā runāt par to, kas ir netverams, kā par to var runāt caur materialitāti, caur fizisko. Droši vien neiebraucot kaut kādos ezotēriskos terminos, bet ir jāaiziet tai tumsai cauri. Viņa ir jāizprot, viņa ir jāpiedzīvo," uzskata mākslinieks.

Tas arī atspoguļojas viņa lielajos melnajos darbos, kas sākumā nav bijuši paredzēti izstādei. Mākslinieks arī atklāj, ka viņu fascinējis tas, ka režģis ir tik plaši jau izmantots, tas ir gleznots, zīmēts, iekļauts dizainā.

"Mani fascinē tas, ka ir vēlme attēlot režģi, bet ir tik grūti viņam tik klāt, lai nesanāktu atkārtošana. Tur pieslēdzas personīgā pieredze, caur maņām izprast, ko tas nozīmē man personīgi. Es domāju, tā attālināšanās arī notikusi," stāsta Atis Jākobsons.

Mākslinieks arī norāda, ka režģis ir metafora tukšumam, starptelpai starp domām, tāpēc arī tai nav jābūt tik burtiskai.

Ata Jākobsona darbs
Ata Jākobsona darbs

Atis Jākobsons šobrīd dzīvo un strādā Berlīnē un Rīgā. Tāpat kā Līva, arī viņš ir Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas maģistrantūras absolvents. Izstādēs Atis piedalās kopš 2004. gada, izstādot savus darbus tādos starptautiskos projektos kā “Mūžīgā kustība” Sanktpēterburgas muzejā “Erarta”, “Orient” Laikmetīgas mākslas centrā Krakovā, “Somewhere in Between” Bozar mākslas centrā Briselē un citviet.

Ata Jākobsona un Līvas Rutmanes izstādes laikmetīgās mākslas centrā "Kim?” savus apmeklētājus un novērtētājus gaidīs līdz 29. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti