Līvānos atklāta mūsdienu mākslas galerija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar gleznotāja Ilgvara Zalāna performanci "Action Painting" pilsētas svētku laikā Līvānos atklāta Mūsdienu mākslas galerija. Līdz šim Līvānos dažādi mākslas pasākumi un izstādes tikušas organizētas Mākslas un amatniecības centrā, kā arī Līvānu Mūzikas un mākslas skolas izstāžu namā. Savukārt mūsdienu mākslai atsevišķa vieta un telpa nav bijusi atvēlēta. Šo apstākli labot mēģinājusi biedrība “Galerija”, kurā nu apvienojušās vairākas radošas personības ar pieredzi kultūrā, dizainā un kultūras projektu vadībā.

Pilsētas svētku laikā Līvānos iepretim vietējai pašvaldībai kāda Rīgas ielas nama trešajā stāvā atklāta reģionā pirmā Mūsdienu mākslas galerija. To radījusi biedrība “Galerija”, kurā apvienojušies trīs līvānieši: kultūras pasākumu organizatores Lāsma Skļarska un Ieva Rožlapa un mākslinieks, grafikas dizaineris un fotogrāfs Raimonds Vindulis.

Normunds izstāstīja, ka pirms pieciem gadiem no Rīgas atgriezies atpakaļ dzimtajos Līvānos un sācis aktīvi darboties kultūras jomā, kur pamazām arī sajutis nepieciešamību radīt kaut ko pavisam jaunu. “Šī telpa, ko jūs redzējāt, tā ir tāda kā iesākta. Un arī tas ir kā mākslas darbs, kas arī ir process. Jebkurā brīdī tur var kaut ko darīt, kaut kas mainās, atnāk, aiziet, un pati telpa transformējās līdz ar to, kas tur notiek,” stāsta Normunds.

Jauno un pašlaik balto mūsdienu mākslas galerijas telpu paredzēts pielāgot katram jaunam mākslas projektam. “Pirmkārt, process, kas notiek šobrīd. Otrkārt, bez kaut kādiem rāmjiem un ierobežojumiem. Mēs paši jūtamies brīvi, un tādu pašu mēs gribam veidot arī  šo galeriju,” saka Lāsma.

Jaunā mūsdienu mākslas galerija Līvānos atklāta sestdien, 16.jūlijā, ar gleznotāja Ilgvara Zalāna performanci "Action Painting". Mākslinieks, kurš strādā abstraktā ekspresionisma žanrā, kad būtisks ir ne tikai rezultāts, bet arī gleznas radīšanas process skatītāju klātbūtnē, šo performance ir veidojis 33 valstīs visā pasaulē.

Viņš norāda – pat ja konservatīvā rakstura dēļ mazpilsētu iedzīvotāji daudz ko neizrāda, ir naivi domāt, ka mūsdienu māksla viņiem ir sveša un nesaprotama. Ilgvars Zalāns uzskata, ka perspektīvas šāda veida galerijai ir, bet tās liktenis ir atkarīgs no vadītājiem:  “Es domāju, ka tāds arī ir kultūras uzdevums – gan lokālās kultūras, gan valsts mēroga kultūrpolitikas jautājums – visu laiku atgādināt, ka jums ir gan tiesības, gan pienākums gribēt kaut ko vairāk savā dzīvē.”

Lai arī jaunā mākslas telpa atklāta vien sestdien, jau iepriekš tur notikušas divas performances. Līvāniešiem bijusi iespēja baudīt elektroniskās mūzikas pārstāvja Gata Pastara uzstāšanos un smilšu mākslinieka Armanda Gruduļa sniegumu, kas kopumā pulcējušas krietni pāri simts apmeklētājiem.

Uzrunātie vietējie iedzīvotāji galeriju redz arī kā vēl vienu pieturas punktu tūristiem, kuri cauri Līvāniem dodas uz Daugavpilī esošo Marka Rotko mākslas centru.

Savukārt viens no idejas iniciantoriem Raimonds Vindulis kā galveno iemeslu mūsdienu mākslas galerijas veidošanai Līvānos min vēlmi pašam darboties šajā lauciņā. Savukārt Lāsma Skļarska norāda, ka cilvēki mūsdienās ir izslāpuši pēc kaut kā jauna un tieši tāpēc mākslas galerija klasiskā šī vārda izpratnē viņiem nešķiet perspektīva. “Mēs nekoncentrēsimies uz galeriju kā tikai tradicionāli uz galeriju un izstāžu darbību, tā drīzāk ir vieta, platforma, kur satikties un apmainīties ar radošām idejām.”

Galerijas un tajā notiekošo pasākumu apmeklējums ir bez maksas un finansējumu arī turpmāk plānots piesaistīt caur sponsoriem un dažādiem projektiem. Normunds saka, ka viņi ir gatavi sadarboties arī ar citiem mākslas jomā strādājošajiem: “Mēs esam gatavi viņiem piedāvāt savus produktus, izstrādājumus vai māksliniekus ko mēs pozicionēsim. Vedīsim ciemos, iepazīstināsim, dosim izaugsmi arī šiem te māksliniekiem.”

Līdz augusta beigām jaunatklātajā mūsdienu mākslas galerijā Līvānos ir apskatāma gleznotāja Ilgvara Zālāna atklāšanas pasākumā tapusī lielformāta glezna, bet jau rudenī tur gaidāmas arī citas mākslas izstādes un aktivitātes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti