Lietuviešu mākslinieces Vosulītes stāsti par iereibušo garneli skatāmi Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lietuviešu mākslinieces Martas Vosulītes darbos ir kāds amizants tēls – viegli iereibusi garnele, kura drosmīgi piever acis pasaules problēmu priekšā. Viņa nekad neballējas un neapstiprina draugus sociālajās vietnēs. Viņa ir klusa vērotāja, bet kļūst manāmi aizkaitināta, ja līdz plkst.22 nepagūst nonākt veikalā.

Marta Vosulīte ir Lietuvā atzīta scenogrāfe un māksliniece, kura savu darbu izstādēm izvēlas netradicionālas norišu vietas. Personālizstādes “Iereibusī garnele un citi stāsti” galvenās varones tēls radies Nidas mākslas kolonijā pirms septiņiem gadiem. Ar šīs bezdzimuma būtnes palīdzību māksliniece mēģina pievērst uzmanību sabiedrībā notiekošajiem procesiem.

“Garnele ir bezrūpīga. Viņa var aizpeldēt, kur vēlas, neko nedzirdēt un vienkārši noslēpties. Protams, viņas dzīve noteikti ir saistīta ar ūdeni. Pastāv politiskie, ekonomiskie un neitrālie ūdeņi. Manai garnelei ir UNESCO pase, kas ļauj peldēt, kur vien viņa vēlas,” stāsta māksliniece.

Garneles tēla nākotni māksliniece saista ar viesošanos visās Baltijas jūras piekrastes pilsētās, lai salīdzinātu dzīvi tajās. “Latvija un Lietuva svin šogad simtgadi. Tāpēc man likās pareizi garneli atvest uz Rīgu, kas līdzīgi kā Klaipēda un Nida arī ir ostas pilsēta. Mēs esam saistīti. Mums ir interesanti kaimiņi, kuru dēļ mums ir vajadzīgs UNESCO. Turklāt garnele pamana arī jaunas tēmas. Piemēram, bēgļu lietu, Dziesmu svētkus, ko var kritizēt un kam var arī pievienoties.

Garnele redz šo dzīves dažādību, bet viņai tas viss tomēr ir vienaldzīgs,” stāsta Marta Vosulīte.

Izstāžu telpā “room9” Martas Vosulītes personālizstāde “Iereibusī garnele un citi stāsti” skatāma līdz aprīļa sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti