Dienas ziņas

Eiropā spriež par Covid-19 ierobežojumiem Ziemassvētkos

Dienas ziņas

Daugavpilī daudzdzīvokļu mājā – gāzes eksplozija

Liepājā atklāts "Vēja paviljons"

Liepājas pludmalē atklāts jauns vides objekts «Vēja paviljons»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Liepājas pludmalē tika uzstādīts jauns vides objekts – mākslinieka Ērika Boža “Vēja paviljons”. Tas tapis, izmantojot vecus logus un durvis no visas Latvijas.

Instalācija ir viens no desmit atbalstītajiem projektiem publiskās mākslas programmā “Kopā”, kas īstenota kā atbalsta mehānisms vizuālās mākslas pārstāvjiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai

Lai palīdzētu radošo jomu pārstāvjiem pārvarēt Covid-19 izraisīto krīzi, līdz decembrim Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs īsteno Kultūras ministrijas deleģētu publiskās mākslas programmu “Kopā”. Finansējumu, kas visai programmai kopā ir 150 000 eiro, bija iespējams saņemt jauniem vides objektiem, vadoties pēc vairākām vadlīnijām, piemēram, organizējot publisku projektu konkursu. Šie objekti aplūkojami publiskajā telpā un tiem – kopskaitā 10 – jāatrodas gan Rīgā, gan reģionos.

“Vērtējot šos objektus, konkursā tika ņemta vērā gan mākslinieciskā kvalitāte, gan finansiālā iespēja īstenot šo objektu. Trešais bija laika periods, vai šo objektu ir iespējams īstenot tik īsā laikā, kāds ir autoriem pieejams,” skaidroja publiskās mākslas programmas “Kopā” kuratore Līga Lindenbauma.

Viens no programmā “Kopā” atbalstītajiem darbiem “Vēja paviljons” aizvadītajā nedēļas nogalē tika uzstādīts Liepājas pludmalē, kad laikapstākļi bija objekta nosaukumam atbilstoši – pilsētā plosījās spēcīgs vējš. Tas gan pēc darba autora mākslinieka Ērika Boža sacītā neietekmē tā stabilitāti, jo, jau projektējot šo instalāciju, bijis skaidrs, ka tā jāpielāgo Liepājas apstākļiem, piemēram, zemē iedzenot vairākus stiprinājumus.

"Vēja paviljons" Liepājas pludmalē
"Vēja paviljons" Liepājas pludmalē

Objekts veidots no cilvēku atdotām vecām durvīm un logiem, tādējādi, pēc mākslinieka teiktā, atgādinot skaudro patiesību par pilsētbūvnieciskā mantojuma realitāti, piemēram, senie koka logi tiek aizstāti ar plastmasas.

“Viņš ir veltīts, pirmkārt, aizvējam, kuru no dažām šeit esošajām vecajām durvīm varēs gūt. Tad viņš ir veltīts latviešu lielākajam biedam – caurvējam, kuru iespējams gūt no visiem šiem logiem un atvērtām durvju ejām.

Viņš veltīts vējam kopumā,” par darbu stāstīja mākslinieks Ēriks Božis. “Kā ir pandēmijas laikā? Nu traki. Visiem ir traki, bet nu interesanti. Šis ir labs piemērs, ka kaut kādas trakas un pilnīgi negaidītas aktivitātes ir iespējamas veikt arī šajā trakajā laikā.”

Zināms, ka objekts pludmalē noteikti būs apskatāms līdz decembra beigām, taču par tālāko tā likteni būs jālemj pašvaldībai, respektīvi, to demontēt, saglabāt līdz nākamās tūrisma sezonas beigām vai ļaut tam dabiski pazust no pludmales vides.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti