Liepājas muzejs un māksliniece Rita Blaževiča aicina uz «Satikšanos dabā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē 3. februārī plkst. 17 tiks atklāta Ritas Blaževičas gleznu izstāde “Satikšanās dabā”.Izstādē skatāmi akvareļu un akrila tehnikā gleznoti darbi.

Mākslinieces iedvesmas avots ir Latvijas daba, ceļojumu iespaidi un ziedi. Tos viņa pazīst, prot audzēt un kopt un gleznot, izstudējot katra zieda īpašo formu un raksturu. Ainavās ieskanas tumšāki toņi, jo māksliniecei tuvas rudenīgas noskaņas, noēnoto parku klusums un koku alejas, kas aizved tālumā.

”Dabā vienmēr ir par ko priecāties, jo tā ir mainīga: mainās krāsas gadalaikos un pat vienā dienā apgaismojums mainās ik pa stundām. Vienu brīdi ir saule, tad savelkas mākoņi, tad iestājas vakara krēsla un pēc nakts – rīta ausma. It kā atrodamies vienā un tajā pašā ainavā, tomēr katrā reizē tā ir citāda, jo dienu gaitā mainās koku zaļums, kaut kas no jauna ir uzziedējis, tad ziedus nomaina augļi un pamazām rudens iekrāso kokus un krūmus, visbeidzot ziema apsedz visu ar baltu sniegu,” stāsta māksliniece.

Rita Blaževiča dzimusi Līvānos. 1968. gadā beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Ādas mākslinieciskās apstrādes nodaļu. Viņas skolotāju vidū bija tādi latviešu akvareļmākslas klasiķi, kā Kārlis Sūniņš, Eduards Jurķelis un Ērika Romāne. Tas ietekmējis mākslinieces pievēršanos akvarelim.

Izstādēs Rita Blaževiča piedalās kopš 1973. gada. Personālizstādes notikušas Ventspilī, Rīgā, Jēkabpilī, Rēzeknē, Krāslavā, Siguldā u.c.

Ritas Blaževičas darbu poētisko raksturu ir uztvēruši dzejas grāmatu izdevēji. Viņas ziedu kompozīcijas, liriskie ainavu gleznojumi rotā vairāku grāmatu apgāda “Annele” dzejas krājumiņus.

Izstāde Liepājas muzejā skatāma līdz 28. februārim. Ieeja ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti