Liepājas muzejs saņem dāvinājumā Egila Jāņa Brūna gleznas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pateicoties Eglonam Brūnam, Liepājas muzeja mākslas priekšmetu krājums papildināts ar 14 nesen mūžībā aizgājušā Liepājas mākslinieka Egila Jāņa Brūna gleznām, kas tapušas laikā no 1961. gada līdz 2009. gadam un raksturo mākslinieka unikālo rokrakstu.

Līdz šim muzeja krājumā bija tikai divi Egila Jāņa Brūna radīti darbi: „ Bāka” un „Pirms došanās jūrā”.

Novērtējot Egila Jāņa Brūna radošo personību, kā arī māksliniecisko sniegumu, muzeja speciālisti izvēlējās četrpadsmit atšķirīgas gleznas, kas tapušas dažādos laika posmos, atspoguļojot izmaiņas mākslinieka otas triepienā un tēmu atspoguļojumā.

Dāvināto gleznu vidū ir gan klusās dabas, gan ainavas. Itin bieži Egils Jānis Brūns pievērsies pilsētainavu atspoguļojumam. Viņa gleznās redzama Liepājas osta, Tirgoņu un Peldu ielas stūris, savukārt citās – Liepājas apkārtnes gleznainie skati – Pāvilostas kāpas, Bernātu ceriņi, Jūrmalciema jūrmala.

Egils Jānis Brūns dzimis 1938. gada 27. novembrī Liepājā. Savu profesionālo izglītību viņš ieguva Latvijas Mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļā. Pēc studiju beigšanas E. J. Brūns uzsācis pedagoga gaitas Liepājas mākslas vidusskolā (šobrīd Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā), pasniedzot grafiku, burtu mācību, zīmēšanu, gleznošanu. Savukārt no 2000. līdz 2009. gadam strādājis Liepājas Pedagoģijas akadēmijā (šobrīd Liepājas Universitāte), kur vadījis lekcijas un nodarbības zīmēšanā, gleznošanā, kompozīcijā.

Tā kā Latvijas Mākslas akadēmijā tika apgūta un iemīļota grafika, Egils Jānis Brūns pirmajās izstādēs piedalās ar grafikas darbiem, tikai vēlākos gados pievēršoties glezniecībai. Mākslinieks kopš 1972. gada regulāri piedalījies Liepājas Mākslinieku savienības rīkotajās izstādēs. Viņa darbi eksponēti Liepājā, Nīcā, Klaipēdā, Šauļos, Talsos, Rīgā. Mākslinieka darbos vērojama savdabīga krāsu un kontrastu spēle, kas bieži parādās kādā gleznainā Latvijas ainavā.

Liepājas muzeja mākslas priekšmetu krājumu veido vairāk nekā četri tūkstoši gleznu, zīmējumu, grafiku un citu mākslas darbu. Pēdējos gados muzejs ir saņēmis vairākus nozīmīgus mākslas darbu dāvinājumus, īpaši gleznas, kas papildina muzeja krājumu. Muzeja krājumā nonākuši vairāki Ēvalda Dajevska, Skaidrītes Elksnītes, Edvīna Kalnenieka, Māra Uldriķa un citu mākslinieku radīti darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti