Liepājas muzejs 90.jubilejā ļauj ielūkoties Dienvidkurzemes ļaužu dzīvē un darbos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas muzejs, atzīmējot savu 90 gadu pastāvēšanas jubileju, ieskatās Dienvidkurzemes ļaužu dzīvē un darbos. Muzejā tapusi apjomīga pastāvīga ekspozīcija, kas atvērta no 20.decembra. Muzeja apmeklētāji var ielūkoties Dienvidkurzemes sētā, pirtī, klētī, rijā un smēdē. Iepazīties ar vilnas apstrādi un nu jau zudušajām podniecības un dažādu godu tradīcijām Nīcā, Bārtā un Rucavā.

Liepājas muzeja krājuma glabātāja Guna Dancīte ir viena no ekspozīcijas veidotājām. Grūti pat esot izcelt kādu īpašu priekšmetu, kas apskatāms jaunajā ekspozīcijā, saka krājuma glabātāja. Tā izvietota muzeja plašajās pagraba telpās, kas krāsotas tumši pelēkā tonī, lai tā gaismā izceltos senie un krāšņie eksponāti – brunči, vainagi vai Dienvidkurzemes krāsainie dūraiņi.

Ekspozīcijas veidošanā piedalījās mākslinieks Kristians Brekte. Katrā telpā ir sava tematika, stāsta Guna Dancīte: „Mēs cenšamies, sadarbojoties arī ar citiem muzejiem, parādīt kā Dienvidkurzemē dzīvoja cilvēki 19.gadsimtā un 20.gadsimtā sākumā, uzsverot autentiskumu.”

Muzeja eksponātus papildina plašs fotogrāfiju klāsts, te lielu artavu savulaik ieguldījis bijušais muzeja direktors, muzeja dibinātājs Jānis Sudmalis, stāsta Guna Dancīte: „Viņš devās gan etnogrāfiskās ekspedīcijās, gan arī pats pēc sava aicinājuma vāca šīs te fotogrāfijas. Muzejā ir ļoti plaša viņa fotogrāfiju un fotonegatīvu kolekcija. Mēs esam cēluši gaismā šos fotonegatīvus, arī no Jāņa Sudmaļa ekspedīcijām.”

Pirts telpā smaržos pēc meijām, bet citās telpās autentiskumu paspilgtinās skaņas. Ekspozīcijā ieviestas mūsdienu tehnoloģijas, uzsver muzeja krājuma glabātāja. 

Pamatu veido tieši Liepājas muzeja bagātīgā kolekcija. Ekspozīcijā par Lejaskurzemes  ļaužu dzīvi un tradīcijām ir apskatāmi vairāk nekā trīs simti dažādu muzeja krājuma priekšmetu. Līdz 8.februārim muzejā skatāma arī krāšņa krājuma gleznu izstāde „Dienvidkurzemes atspulgs latviešu glezniecībā”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti