Kultūras ziņas

Aicina Ogres Mūzikas svētki

Kultūras ziņas

Nāc, piesakies studijām!

Liepājā zied vasara

Liepājas muzejā skatāmi ziedu gleznojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vasara ir pilnā plaukumā ne tikai Latvijas dabā, bet arī Liepājas muzeja telpās. Tur ir apskatāma muzeja krājuma gleznu izstāde "Vasara zied!". Kopumā izstādē ir aplūkojami 22 pagājušā gadsimta Latvijas mākslinieku darbi, kurus vieno ziedu tematika.

Liepājas muzeja krājumā ir ap 4000 dažādu mākslas darbu, no kuriem katru gadu tiek izveidotas vairāk nekā četras krājuma izstādes. Visbiežāk muzejs izstāda tādu mākslinieku darbus, kuru autoriem aprit apaļas dzimšanas vai miršanas gadadienas.

Šobrīd Liepājas muzejā izstādē "Vasara zied!" ir apskatāmi 11 mākslinieku darbi, tostarp, Jāņa Valtera un Konrāda Ubāna eļļas gleznojumi ar vienādu nosaukumu "Pavasars", kā arī marīnista Artūra Baumaņa darbs "Magones".

"Viņš ir ļoti zināms un izcils marīnists, kuram vairāk ir patikuši dažādas jūras tematikas, jūras ainas un skati. Tomēr viens darbs ir īpaši unikāls, jo tajās ir redzamas magones, tātad ziedi. Pavisam savādāka tehnika, pavisam savādāks rakurss," stāsta Liepājas muzeja direktores vietniece krājuma darbā Guna Dancīte.

Starp ziedu gleznojumiem ir aplūkojami arī izstādes vecākās mākslinieces Mērijas Martinas Sūlmanes darbi. Māksliniece ir bijusi ievērojama Liepājas pilsētas darbiniece un pedagoģe, kuras darbi ir tapuši no 20.gadsimta sākuma līdz Pirmajam pasaules karam.

"Ļoti interesanti, ka tas ir laiks, kad vēl joprojām ir aktuāls vīrietis, un vīrieša loma sabiedrībā ir nepārvērtējama. Māksliniecei­ sievietei ir sarežģītāk izlauzties mākslinieku vidē un sevi parādīt. Tādēļ vairāki izstādē eksponēti Mērijas Martinas Sūlmanes darbi, manuprāt, ir ļoti labs iemesls, kādēļ atnākt šo izstādi apskatīties. Viņas rokraksts nudien nav tik plaši redzēts," norāda Guna Dancīte.

Ziedu gleznojumi Liepājas muzeja telpās būs apskatāmi līdz 5.jūlijam

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti