Liepājas muzejā Šagāla izstāde - skumjš veltījums savām mīlestībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas muzejā jau ir apskatāma ebreju izcelsmes franču mākslinieka Marka Šagāla litogrāfiju izstāde "Marks Šagāls. Brīnuma nojausma". Šī Francijas privātkolekciju izstāde skatāma sadarbībā ar Francijas kompāniju "SARL Amiencom".

Šagāla litogrāfiju izstāde pavisam noteikti patiks visiem tiem, kuri mīl un ir mīlējuši - tā saka Liepājas muzeja galvenā muzejpedagoģe Maija Meiere.

"Lielākā daļa darbu stāsta par mīlestību, par Šagāla mīlestību pret pirmo sievu, tā ir litogrāfiju sērijā "1001 nakts pasakas". Sērija tapa pēc sievas nāves, un tas ir skumjš veltījums mīlestībai, kas ir zaudēta," saka Meiere.

"Šagāls koncentrējās tieši uz tām pasakām, kurās ir mīlestības zaudējuma sāpes, mīlnieku atkal satikšanās. Savai otrajai sievai savukārt viņš ir veltījis litogrāfiju sēriju "Dafnids un Hloja". Pēc abu kāzām mīlētāji devās medusmēnesī uz Grieķiju, un redzētais tik spilgti ietekmēja Marku Šagālu, ka viņš radīja veselu sēriju. Savukārt trešā pilnā sērija ir atgriešanās pie saknēm, jo Marks Šagāls uzauga Vitebskā ortodoksālu ebreju kopienā, un litogrāfiju pamatā ir 12 vitrāžas Izraēlas sinagogā. Un katra no litogrāfijām ir veltīta katrai Izraēla ciltij," norāda Meiere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti