Liepājas muzejā Kubas mākslinieka Italo Rene Eksposito gleznu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

18. martā plkst. 17 Liepājas muzejā sadarbībā ar Rīgas mākslas galeriju „Pegazs” atklās Kubas mākslinieka Italo Rene Eksposito gleznu izstādi „Dievs. Mīlestība. Kuba”. Būdams gados jauns mākslinieks, savos darbos autors risina mūžsenas tēmas - mīlestība, vīrietis un sieviete, Dievs, lsm.lv informē izstādes veidotāji.

Italo Rene Eksposito glezniecībā meklē atbildes jautājumiem – cik liela un dziļa ir ticība Dievam vai tikai mīlestībai? Vai cerība tiešām mirst pēdējā? Kas svarīgāks - miesa vai dvēsele? Vai tiešām mēs esam nemirstīgi? Kas mūs sagaida pēc nāves? Un vai nāve vispār ir?

Mākslas zinātniece Sarmīte Sīle uzver, ka Italo Rene Eksposito darbi ir nenoliedzami profesionāli pēc formas. Tie atklāj autora bērnišķīgo naivumu satura izklāstā. Mākslinieks ir savdabīgs un interesants ar savu rokrakstu.

Italo Rene Eksposito ir katolis, viņam tāpat kā daudziem tautiešiem dzīslās rit asiņu kokteilis. Pateicoties mātes dzimtai, itāļu asinis ir pietiekoši stipras, lai veidotu īpašu attieksmi, sarunājoties ar Dieva dēlu.

Italo Rene Eksposito dalība izstādēs

 

  • 2001. Videomākslas izstāde „Intimitāte I”, „Intimitāte II” Ludviga fonds. Havanna, Kuba; Pirmais kubiešu videomākslas festivāls, ICAIC kultūras centrs, Havanna, Kuba.
  • 2002. Dalība izstādē – Kubas videomākslas antoloģija „Copyright”, spāņu Kultūras centrs, Havanna, Kuba.
  • 2003. Īsfilmu programma Trešajā Jaunā kino festivālā, ICAIC kultūras centrs, Havanna, Kuba; Videomākslas programma Kubas mākslas Festivālā. Grenoble, Francija; Dalība glezniecības izstādē. Galerija „Valdos Francs”, Palma de Maljorka, Spānija.
  • 2004. Īsfilmu programma festivālā „Havanna atklātā pilsēta”, Boloņa, Roma, Itālija; Videomākslas programma festivālā ”Mans ego”. Mūsdienu mākslas centrs. Normandija, Francija.
  • 2006. Videomākslas programma Pirmajā alternatīvā kino festivālā. Merida, Meksika.
  • 2007. Personālizstāde ”Nonākot pie sākotnes”, Santa Klara, Kuba.
  • 2008. Personālizstāde. Galerija ”La vieja Chimenea”, Havanna, Kuba.
  • 2009. Dalība modernās mākslas biennālē ”Dialogi”, Sanktpēterburga, Krievija.
  • 2010. Personālizstāde. Ludviga fonds. Havanna, Kuba.
  • 2011. Dalība izstādē San Alehandro Mākslas akadēmijā. Havanna, Kuba.
  • 2012. Dalība izstādē Vizuālās mākslas attīstības centrā. Havanna, Kuba; Dalība izstādē Tēva Feliksa Varela vārdā nosauktajā kultūras centrā. Centra patrons Havannas arhibīskaps; Personālizstāde. Astūrijas centrs. Havanna, Kuba.
  • 2013. Dalība izstādē. Sv. Sirds baznīca. Havanna, Kuba; Personālizstāde. Galerija ”Cristo Salvador”. Havanna. Kuba.
Kā norāda izstādes kuratore un galerijas „Pegazs” vadītāja Līga Elizabete Sāne, Italo skatījums uz Kristu ir divējāds – viņš tic dievišķajam, bet viņam tuvāks ar zemi saistītais. Tāpēc gribas vilkt paralēles un atsaukt atmiņā senos grieķus. Viņi dievus redzēja kā skaistus cilvēkus, apveltītus ar visām labajām un arī sliktajām rakstura īpašībām, ar prieku uzņēma savās mājās, sēdināja pie dzīru galda, bet neaizmirsa godāt.

Pats Italo Rene Eksposito atzīst, ka glezniecība viņam līdzās bijusi vienmēr. Spilgtus iespaidus viņa atmiņā kopš bērnības atstājusi kāda glezna. Tās autore ir kubiešu māksliniece Marija Pepe La Marke. Gleznā redzami trīs balti ziedi māla vāzē. Šis attēls ir ierakstījies jaunieša apziņā un asociējās ar ģimenes dvēseli.

„Tas bija sākums tēlu galerijai. Simbols. Marija Pepe atklāja trīs ziedu nozīmi. Tie simbolizējot trīs pieturvietas Kristus ceļā uz Golgātu. Manas mātes saknes nāk no Itālijas un ģimenē regulāri tika runāts par Kristus dzīvi, par diženajiem itāļu gleznotājiem, par Leonardo modeļiem, par Džakondu, viņa slavenāko darbu", stāsta Italo Rene Eksposito.

Italo Rene Eksposito no 1994. gada līdz 1999. gadam apguvis glezniecību San Alehandro Mākslas Akadēmija Havannā, bet no 2000. gada līdz 2003. gadam mācījies Mākslas institūtā (ISA) Havannā.

18. martā Italo Rene Eksposito izstādes atklāšanā Liepājas muzejā piedalīsies mākslas zinātniece Sarmīte Sīle un mākslas zinātniece no Pēterburgas Inna Udovičenko, kura Kubā tikās ar mākslinieku un atlasīja darbus šai izstādei.

Italo Rene Eksposito darbu izstāde Liepājas muzejā skatāma no 19. marta līdz 24. maijam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti