Liepājas muzejā Jāņa Gunāra Kalnmaļa jubilejas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē 16. oktobrī plkst. 17 atklās mākslinieka Jāņa Gunāra Kalnmaļa jubilejas gleznu izstādi „Saules izgaismotais dārzs”.

Personālizstādē Jānis Gunārs Kalnmalis rādīs sev raksturīgajā tehnikā gleznotās eļļas gleznas, kurās jūtama Saules kā gaismas devējas ietekme.

Šis gads rit mākslinieka jubilejas zīmē un šogad ir notikušas jau vairākas personālizstādes. Liepājas muzeja izstādē tiks atklāts arī mākslinieka daiļradei veltīts gleznu katalogs.

Šajā izstādē mana pamattēma ir saules gaisma," skaidro mākslinieks. "Es labprāt gleznoju brīvā dabā un tieši saulains, karsts laiks gleznojot iespaido mani visvairāk. Saulainā laikā krāsas iegūst spilgtumu, krāsainību, gaismas un ēnas kontrastus.”

Jāņa Gunāra Kalnmaļa izstādes atklāj viņa enerģisko radošumu un daiļrades tēmu daudzveidību, tās nav retrospekcijas. Mākslinieks savas izstādes ar lielu paškritiku un atbildību komplektē pats, piedāvājot skatītājiem arvien jaunu radošo sniegumu. Liepājas muzejā skatāmās gleznas ir mākslinieka veltījums Kurzemei.

Jānis Gunārs Kalnmalis ir savrupnieks, kurš Latvijas vārdu nes pāri valsts robežām. Mākslinieks piedalās plenēros un izstādēs Skandināvijā un Eiropā, pierādot savas daiļrades dzīvotspēju daudzu un dažādu valstu amatbrāļu konkurencē. Arī savu dzimšanas dienu mākslinieks atzīmēja, gleznojot Arrakoski pilsētā Somijā.

Gleznotājs dzimis 1939. gada 20. jūnijā Rīgā. 1959. gadā beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu. 1967. gadā prof. Eduarda Kalniņa vadībā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA). Mācījies figurālās glezniecības klasē pie Latvijas mākslas klasiķiem Konrāda Ubāna, Leo Svempa, Induļa Zariņa u. c.

Pēc LMA ilgus gadus strādājis kombinātā „Māksla” par radošo mākslinieku, veidojis Latvijas pilsētām monumentāli dekoratīvos sienu un ārsienu gleznojumus. Mākslinieka radošā darba lauks ietver arī grāmatu grafiku un lietišķo grafiku. Kopš 1979. gada Mākslinieku savienības biedrs. Izstādēs piedalās no 1967. gada.

Mākslinieks regulāri piedalās izstādēs gan Latvijā, gan ārzemēs – Somijā, Beļģijā, Dānijā, Vācijā, Zviedrijā, Luksemburgā, Šveicē u.c. Piedalījies vairākos starptautiskos mākslinieku plenēros. Jāņa Gunāra Kalnmaļa darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Liepājas, Ventspils un Aizputes novadpētniecības muzeju krājumos, Latvijas un Krievijas Mākslinieku savienību fondos, kā arī privātkolekcijās Eiropā, ASV un Austrālijā.

Izstāde Liepājas muzejā skatāma no 16. oktobra līdz 9. novembrim. Izstādi var apskatīt bez maksas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti