Liepājas muzejā Birutas Delles gleznu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 1. aprīļa līdz 3. maijam Liepājas muzejā skatāma latviešu mākslinieces Birutas Delles mākslas darbu izstāde "Tikšanās Liepājā ar klāt neesošo mākslinieci".

Izstādē aplūkojami gan pagājušā gadsimta septiņdesmitos, astoņdesmitos gados tapuši mākslinieces darbi no Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) kolekcijas, gan jaunākas gleznas, kas tapušas pavisam nesen.

Šī ir pirmā un salīdzinoši neliela Birutas Delles (1944) darbu parāde Liepājā, taču tā ieskicē mākslinieces daiļrades raksturīgās šķautnes. Viņas gleznās cilvēciskais vājums apvienojas ar glezniecisku dziļumu, bērnišķīgs spēles prieks ar dzīves drāmu. Vienu brīdi māksliniece ļaujas vieglprātīgai nenopietnībai, tad atkal gluži pretēji – pārspīlētai traģikai un pat dramatismam.

Izstādē skatāmas gan ainavas, gan portreti, gan klusās dabas un dažādas figurālas kompozīcijas. Birutas Delles darbi vienmēr bijuši īpaši ar tajos ielikto simbolisko saturu, skaidro formu un blīvo glezniecību.

Gleznotāja Biruta Delle par savu nozīmīgāko skolotāju uzskata mākslinieku Ansi Stundu, studējusi vecmeistaru darbus un ietekmējusies no Pola Sezana. Sezana māksla bija tuva arī Konrādam Ubānam, Bitutas Delles pasniedzējam Mākslas akadēmijā, kurš pat centās savu studenti atturēt no pārāk lielās krāsainības un aizraušanās ar Sezanu.

Māksliniece mākslas vidē pamanīta ātri – kopš 1967. gada viņa piedalās kopizstādēs un aktīvi rīko arī personālizstādes. No 1975. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre.

Biruta Delles aizrautība ar eļļas krāsām aizsākās jau skolas gados. Tolaik viņa paralēli mācībām Rīgas 2. vidusskolā apmeklēja gleznošanas privātstundas pie mākslinieka Anša Stundas, kurš pats bija mācījies pie Vilhelma Purvīša, strādājis par pasniedzēju Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā un arī Latvijas Mākslas akadēmijā. Tieši Ansis Stunda lika pamatus Birutas Delles glezniecības izpratnei un tam, ka krāsu attiecības var atrasts dabā, ka dabai jāuzticas un tā iemācīs visu.

2013. gadā galerija "Daugava" izdeva apjomīgu Birutas Delles glezniecības albumu, kurā reproducēti aptuveni 200 darbi, kas atrodas Nacionālā mākslas muzeja krājumā, Mākslinieku savienības kolekcijā un daudzās privātās kolekcijās. Birutas Delles glezniecība izdevumā atspoguļota jau no viņas pirmajiem mēģinājumiem strādāt ar eļļas krāsām līdz mūsdienām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti