Kultūras ziņas

Mūsdienu mākslas kolekcionēšana Baltijā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Liepājas muzejā atklāta Ēvalda Dajevska izstāde "Dajevskis Amerikā"

Liepājas muzejā atklāta mākslinieka Ēvalda Dajevska Amerikas perioda gleznu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājas muzeja anfilādē skatāma izcilā gleznotāja un scenogrāfa Ēvalda Dajevska glezniecības izstāde "Dajevskis Amerikā". Izstādē ir redzamas Amerikas perioda gleznas, kas tapušas pēc mākslinieka emigrācijas uz ASV 1951. gadā, kur viņš darbojās kā scenogrāfs un gleznotājs.

2014. gadā, atzīmējot Ēvalda Dajevska simtgadi, Liepājas muzejs no mākslinieka dēla Pētera Dajevska dāvinājumā saņēma lielu mākslas darbu kolekciju, kurā iekļautas vairāk nekā 200 gleznas, skices, dekorācijas un memoriālās lietas. Šim notikumam par godu Liepājas muzejā tika izveidota mākslinieka darbu izstāde un sarīkota starptautiska zinātniskā konference, kuras materiāli tagad apkopoti grāmatā.

Izstādes laikā, 16. jūnijā, notiks arī atklāšanas svētki monogrāfijai par Ēvaldu Dajevski, ko izdos apgāds "Jumava". Par godu šo divu apjomīgo pētījumu atklāšanai, muzejs nolēma sarīkot mākslinieka darbu izstādi, lai dotu iespēju interesentiem un izdevumos iesaistītajiem pētniekiem apskatīt daļu kolekcijas klātienē.

1952. gadā Ēvalds Dajevskis sāka strādāt "Michael Myerberg Productions" filmu studijā, kas vēlāk pavēra iespējas turpmākajam darbam Brodvejas skatuves uzvedumos un Linkolna centra kompānijās, tostarp operā ''Metropoliten'' un Ņujorkas baletā.

Mākslinieka interesi Amerikas periodā piesaistīja urbānās vides ainas, kas viņu iedvesmoja jaunām, industriālām formām, bet paliekoša, daiļradi caurvijoša bija savas zemes romantisma estētika un etnogrāfija.

Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla stāsta: "Brīžiem liekas – kā cilvēks tik precīzi var atainot Latvijas senvēstures ainavu, dzīvojot jau daudzus gadus Amerikā? Tas acīmredzot arī bija šīs izstādes mērķis – parādīt šo viņa dažādo, radošo pieeju gan glezniecībā, gan arī scenogrāfijā."

Mākslinieciski nozīmīgs daiļrades posms bija Liepājas drāmas, operas un baleta teātrī, kur viņš strādāja par scenogrāfu. Tādēļ savā novēlējumā meistars izteica vēlmi, lai visi viņa darbi tiktu saglabāti kā viens veselums un nodoti Liepājas muzeja kolekcijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti