Kultūras ziņas

Mūsdienu dzejnieki "pārlādē" Raini

Kultūras ziņas

Mākslas augstskolu diplomdarbu Fest-s

Gaidot Liepājas mākslas forumu

Liepājas mākslas foruma gaidās atklāj izstādi «Viņas spējas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” mākslas telpā 13.septembrī atklās laikmetīgās mākslas izstādi "Viņas spējas". Piecu jauno mākslinieku kopizstādes iedvesmas avots ir čehu režisora Jaromila Jireša 1970. gadā uzņemtā filma "Valērija un viņas brīnumu nedēļa", kas stāsta par to, kā meitene kļūst par sievieti.

Izstāde paredzēta kā spilgts pieteikums jau septembra beigās gaidāmajam 4. mūsdienu mākslas festivālam "Liepājas mākslas forums". Atklāti sakot, diez vai ir daudz Latvijas iedzīvotāju, kuri redzējuši filmu “Valērija un viņas brīnumu nedēļa”, bet Liepājā topošās izstādes autori mierina, ka šeit redzamo darbu uztveršanai filmas nezināšana netraucē. Galvenais, lai skatītājs ir atvērts fantāzijai.

“Lai uztvertu laikmetīgo mākslu, lai justos ērti tās klātbūtnē, par to ir jāzina, jāinteresējas. Tu nevari saprast lietas, ko tu nezini. Cilvēki bieži kautrējas pajautāt, kas tas ir, nesaka, ka nesaprot,” uzskata māksliniece Jūlija Prohorenkova.

Jūlija ar savu darbu vēlējusies uzburt tikko vasaras saules staros izžautas veļas svaiguma sajūtu, aicinot skatītājus ienirt baltos palagos un atrast tur paslēptu fotogrāfiju. Savukārt māksliniece Anna Ceipe, izmantojot tik trauslus materiālus kā stikls un cukura karamele, savos darbos runā par sievietes dvēseli un  oāzes jeb patvēruma meklējumiem.

“Cilvēkam jābūt gatavam atbrīvoties, interpretēt, jo mēs tos darbus nepaskaidrojam tieši. Bet kopumā cilvēki kļūst atbrīvotāki, brīvāki, skatoties laikmetīgo mākslu,” saka Ceipe.

Laikmetīgās mākslas izstāde koncertzālē “Lielais dzintars” tapusi sadarbībā ar fondu “Mākslai vajag telpu”, kas ar šo projektu vēlas veicināt perspektīvāko jauno mākslinieku atpazīstamību ārpus Rīgas. Vēl izstāde ir kā ievads drīzumā gaidāmajam festivālam "Liepājas mākslas forums", kas ar dažādiem pasākumiem norisināsies ne tikai koncertzālē, bet arī pilsētvidē – piemēram, kādas ēkas sienu pārvēršot lielformāta gleznā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti