Liepājas jaunajā mākslas telpā «Civita nova» skatāma izstāde «Meklējumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājas jaunajā mākslas telpā „Civita nova”, kas atrodas koncertzālē „Lielais dzintars”, pašlaik skatāma laikmetīgās mākslas un tēlniecības izstāde „Meklējumi”. Kopīgā izstādē apvienojušies pieci autori - Kaspars Teodors Brambergs, Ginters Krumholcs, Liene Mackus un liepājnieki Egons Peršēvics un Andris Prigičevs. 

„Meklējumi” ir otrā izstāde, ko jaunajā mākslas telpā Liepājā veido kuratori Andris Vītoliņš un Elīna Sproģe. Koncertzāles “Lielais dzintars” pirmajā stāvā jauno mākslas telpu "Civita nova" atklāja gada sākumā. „Mēs jau ar pirmo izstādi gribējām radīt plašu tematisko loku. Arī šajā gadījumā ir līdzīgi – meklējumi ir globāli un tajā pašā laikā ļoti personiski,” Latvijas Radio stāsta izstādes kuratore Elīna Sproģe.

““Meklējumi” šai kontekstā izpaužas vairākos līmeņos – tie ir gan tīri praktiski formas, materiāla un mākslinieciskās izteiksmes līdzekļu risinājumi, gan sociāli aktīvi komentāri par laikmeta aktualitātēm un sabiedrības novirzēm; tai pašā laikā klātesošai esot arī garīgo meklējumu šķautnei,” par izstādes ideju saka Vītoliņš: „Tas arī bija viens no mērķiem – iepazīstināt liepājniekus ar mākslas daudzveidību. Te ir cilvēki, kuri strādā ļoti dažādos materiālos -  te ir divkoponentu krāsas, betons, metāls, digitālas lietas. Viss, kas mūsdienās pieejams, ieskaitot tehnoloģijas.”

Jaunus darbus izstādei radījis liepājnieks tēlnieks Egons Peršēvics. Kopā ar autoru Latvijas Radio aplūko viņa veikumu. Viens no darbiem ir veltīts bērnības, kosmosa un mūžības tēmai:

„Darbs saucas, mammu, es gribu būt kosmonauts. Šī ir sērija, es spēlējos par bērnības atmiņām. Atmiņām, piemēram, par pionieru nometnēm, kurās bija betonā atlieti pionieri. Šim darbam ir jārada pozitīvas asociācijas par bērnību, par to, ka viss ir saulains, jebkāda bērnība ir laimīga. Nesen klausījos Latvijas Radio 1 interviju par cilvēkiem, kuri savu bērnību bija pavadījuši Sibīrijā.

Cilvēki stāsta, ka viņiem bijusi interesenta bērnība – viņi skraidīja apkārt, dzenāja suslikus. Tā ir Sibīrija – viss slikti, cilvēki izsūtīti, bet bērnībai visiem būtu jābūt jaukai un atmiņām jābūt pozitīvām.” 

Savukārt autore Liene Mackus izstādē rāda trīs ainavas, no plastilīna veidotas skulptūras un video, kam raksturīga tieši baltā krāsa: „Man ļoti interesēja identitātes jautājumi, caur ainavu var uztvert Latvijas garu. Pētīju, kas mums ir ainavā ziemas laikā. Nonācu līdz trīs lielumiem, kas bija visvairāk pārstāvēti dabā - tā bija pļava, mežs un dīķis.”

Visa gada garumā mākslas telpā plānotas piecas laikmetīgās mākslas un tēlniecības izstādes, kurās būs skatāmi ne tikai Liepājas un Latvijas, bet arī ārvalstu mākslinieku darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti