Kultūras ziņas

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā - Āzijas centrs

Kultūras ziņas

J.Lūsēns komponē dziesmas ar Aspazijas dzeju

Balva tiek plaģiātam

Liepājas izstādes veidotāji: Pārzīmējot foto, Ivonna Kalita visvairāk kaitējusi pati sev

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas mākslinieku ikgadējās rudens kopizstādes laureāte Ivonna Kalita, kuras darbs "Melnā avs" izrādījās pārzīmēts no svešas fotogrāfijas, galveno kaitējumu nodarījusi pati sev, jo tagad būs daudz grūtāk pierādīt savu varēšanu ne vien mākslinieciskajā izpildījumā, bet arī unikalitātē, atzīst gan muzeja direktore Dace Kārkla, gan izstādes žūrijas pārstāvji.

Jau vēstīts, ka Liepājas muzejā 21.novembrī atklāta ikgadējā mākslinieku rudens kopizstāde. Šoreiz tai dots nosaukums "ID: Laiks. Māksla". Izstādē varam redzēt Liepājas un tās skarto mākslinieku darbus. Kā katru gadu, profesionāla žūrija apbalvojusi, viņuprāt, labākos trīs darbus.

Mākslinieku starpā sadalīta arī naudas balva 1500 eiro apmērā, tomēr šoreiz prieku par mākslinieku veikumu aizēnojis skandāls. Pār izcilāko darbu atzīto mākslinieces Ivonnas Kalitas gleznu “Melnā avs” gulst plaģiātisma aizdomu ēna.

Dienu pēc izstādes atklāšanas, fotogrāfs Valters Pelns sociālajā vietnē “Facebook” vienviet publiskoja galvenās balvas ieguvējas Ivonnas Kalitas gleznu “Melnā avs” un Itālijā tapušu Livio Burbona fotogrāfiju. Abas ir teju identiskas. 

Izstādes atklāšanā gan māksliniece Ivonna Kalita, komentējot gleznas koncepciju, pat neieminējās, ka guvusi iedvesmu no jau pieminētās fotogrāfijas, un tās koncepciju pasniedza kā savu.

"Es par viņu daudz nedomāju, jo viņa ir tik vienkārša, ka es vienkārši gleznoju. Es varu teikt, ka tā ir milzīga portretu galerija,” saka māksliniece.

Ivonna Kalita Liepājas medijos nenoliedza, ka darbs tapis pēc fotogrāfijas. Tomēr viņai neienācis prātā, ka gleznas anotācijā tas jānorāda.

Tikmēr žūrija, kas izvērtēja mākslinieku darbus, par šādu fotogrāfiju neko nezināja un vienbalsīgi Ivonnas Kalitas gleznu atzina kā pārsteidzošāko un izcilāko.

Vai darbs, kurš pārzīmēts no fotogrāfijas, ir pelnījis pirmo vietu un naudas balvu?

Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras vadītājs un kopizstādes žūrijas pārstāvis Andris Vītoliņš atzīst, ka žūrija savu lēmumu nu vairs nemainīs. Tomēr, ja laureāte būtu informējusi, ka ideja aizgūta no Livio Burbona fotogrāfijas, lēmums par balvu sadalījumu būtu cits.

"Tā kā cilvēki kopē Mikelandželo “Dāvidu” vai “Monu Lisu”, tad vienmēr to visi zina un tam nevajag paskaidrojumus. Šajā gadījumā būtu labi, ja būtu bijis paraksts apakšā. Ietekme no tā, iedvesmas avots ir bijis viens vai otrs, vai trešais,” telefonintervijā skaidro žūrijas pārstāvis Andris Vītoliņš.

Iepriekš Andris Vītoliņš Latvijas Radio korespondentei Ingai Ozolai norādīja, ka melnā avs Eiropas kultūrā ir sena tēma. Mākslinieki vienmēr izmantojuši fotogrāfijas kā iedvesmas un skiču avotu. Ivonnas Kalitas darbs ir izpildīts citā medijā un citā izmērā, uzskata mākslinieks, turklāt laikmetīgā māksla iedvesmojas no medijos pieejamiem attēliem.

Izstāde Liepājā būs skatāma līdz gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti