Liepājā skatāma vērienīga Valtera Uztiča darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 2.decembra līdz 2018.gada 31.martam Liepājā, galerijā „Romas dārzs”, skatāma vērienīga mākslinieka Valtera Uztiča (1914-1991) gleznu izstāde, kurā eksponēti vairāk nekā simt galerijas privātkolekcijā iegūtie mākslinieka darbi. Vienlaikus tiks atklātas papildu telpas jau tā plašajai galerijai „Romas dārzs”, kas uzmanību pievērš tieši Liepājas vecmeistaru darbiem.

Liepājā skatāma vērienīga Valtera Uztiča darbu izstāde
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Valters Uzticis (1914-1991)

Dzimis Daugavpilī kā ceturtais bērns dzelzceļa strādnieka Mārtiņa un Annas ģimenē. No 1932. līdz 1936. gadam mācījies Liepājas Mākslas amatniecības skolā. Skolas gados gleznojis dekorācijas Liepājas pilsētas Drāmas un operas teātrī. Pēc mācībām Liepājā  uzsāk arhitektūras studijas Rīgā. No 1937. līdz 1938. gadam strādā par dekoratoru Rīgā, Darba muzejā.

Pēc dienesta Latvijas armijā uzsāk studijas Latvijas Mākslas akadēmijā, kur mācās pie latviešu reālpsiholoģijas meistariem A. Annusa, V. Tones, un L. Liberta. 1943. gadā absolvē profesora Ludolfa Liberta figurālās glezniecības meistardarbnīcu ar diplomdarbu „Peldētājas”.

Pēc kara, izturējis filtrācijas pārbaudes, pirmos piecus pēckara gadus pavada Talsos, tad strādā Kuldīgas Daiļamatniecības vidusskolā. Kad skolu slēdz, pārceļas uz Liepāju un 1952. gadā sāk strādāt Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļā. Paralēli darbam skolā veido scenogrāfiju vairākām Liepājas teātra izrādēm.

Kopš 1943. gada regulāri piedalās kopizstādēs. Personālizstādes notikušas Liepājā, Jelgavā, Saldū, Tukumā, Jūrmalā un Kuldīgā. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs no 1959. gada, no 1960. līdz 1964. gadam bijis arī Mākslinieku savienības Liepājas nodaļas priekšsēdētājs.

Mākslinieka Valtera Uztiča darbu kolekcija atspoguļo mākslinieka daiļradi no tās pirmsākumiem pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados, kad viņš pabeidza Latvijas Mākslas akadēmiju, līdz pat deviņdesmitajiem gadiem. Ir redzams, kā veidojies un nobriedis mākslinieka rokraksts glezniecībā, viņa radošie eksperimenti, stāsta galerijas „Romas dārzs” vadītāja Astra Dzērve: „Man šķiet, ka ikvienam būs pārsteigums, cik jaudīgs, cik radošs ir bijis mākslinieks, cik viņa rokraksts mākslā ir plašs. Tā ir kultūrvēsturiski nozīmīga izstāde.”

Daugavpilī dzimušais mākslinieks gleznojis Talsus, Liepāju, kur dzīvojis, pievērsies dažādām tematikām – padomju laikos caur tēliem vai zīmēm centies runāt par gara brīvību. Darbos atklājas dabas skaistums, ceļojumu piezīmes, pašportreti, dzīvesbiedres gleznojumi, arī mītisku teļu atspoguļojumi krāsās. Valters Uzticis bijis piemērs glezniecībā arī  mūsdienu Liepājas māksliniekam Aivaram Kleinam.

„Esmu dzīvais liecinieks. Pateicoties Valteram Uzticim, es ieguvu ticību tam, ka varu gleznot,” saka Kleins. „Otrā kursa vidū viņš man bija gleznošanas skolotājs. Viņš mācījās akadēmijā vēl Ulmaņlaikos, un tā laika māksliniekiem raksturīga precizitāte un profesionalitāte.  Zīmēšanu un gleznošanu var salīdzināt ar matemātiku, ko var iemācīties. Pēc tam jau nāk radošums. Valters Uzticis, būdams skolotājs, mācēja iedvest ticību, ja vien audzēknis gribēja.”

Ne tikai mākslinieka darbi būs pārsteigums apmeklētājiem, bet arī pati galerija „Romas dārzs”, kas apdzīvo pagrabstāvu vēl lielākā platībā, īpašu uzmanību pievēršot Liepājas vecmeistariem.

 „Izstāžu zāles atrodas bijušās ''Romas'' viesnīcas' pagrabstāvā. Vēsturnieki stāsta, ka te varējuši būt vīna pagrabi. Saglabājušies ķieģeļi un akmeņi, bijuši arī mēģinājumi veidot spa kompleksu ar pirtīm, bet tagad te ir vieta mākslai,” stāsta galerijas „Romas dārzs” vadītāja Astra Dzērve.

Apjomīgā un košā Valtera Uztiča gleznu izstāde galerijā „Romas dārzs” būs skatāma līdz pat nākamā gada 31. martam.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti