Kultūras ziņas

Spoguļu peļķes Doma dārzā

Kultūras ziņas

Koru olimpiāde skaitļos

Izstāde "Dinozauri izēd kapus" Liepājā

Liepājā skatāma Raida Kalniņa izstāde «Dinozauri izēd kapus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas muzejā atklāta mākslinieka Raida Kalniņa personālizstāde "Nelaime ciematā jeb dinozauri izēd kapus".

Izstādē atlasīti zīmējumi no iepriekš Rīgā notikušām izstādēm, kā arī apskatāmas nesen tapušas māla figūriņas. Mākslinieks atzīst, ka ļoti baidās no nāves un tieši tāpēc savos darbos uz to gribējis paraudzīties caur vieglas ironijas prizmu.

Mākslinieks Raids Kalniņš savulaik skolojies Liepājas mākslas vidusskolā, tomēr Liepājā šī ir viņa pirmā personālizstāde. Mākslas kritiķis Jānis Borgs raksturojis Raidu Kalniņu kā savrupu personību, kas veido šausmu ainiņas un nekrofilus motīvus, no darba uz darba stāstot kādu nelaimi nesošu stāstu. Raids Kalniņš uz to atbild, ka gan latviešu literatūrā, gan mākslas filmās dominē nelaimes aura, ko viņam vienmēr gribējies uztver ar viegla humora devu. Tieši tāpat esot ar viņa paša darbiem.

"Šie darbi nav taisīti baidīšanas nolūkos, tur ir smiets un jokots. Mazliet paspēlējos ar nāves tēmu," norāda Raids Kalniņš.

Pēdējā laikā mākslinieks aizrāvies ar maza formāta keramikas darbiem, kas papildina zīmējumos redzamos šausmu stāstiņus. "Figūriņas top piecu, septiņu minūšu laikā, lai nezaudētu ideju, kas tur iekšā," saka Raids Kalniņš.

Liepājas muzeja darbinieki atzīst, ka šī izstāde provocē skatītājus, liek aizdomāties par nāvi, taču daudzi pēc šīs izstādes apmeklējuma muzeju pametuši ar smaidu sejā.

"Jaunā paaudze uzjautrinājās. Skatītājiem būs interesanti. Uz šo izstādi jānāk ar humora izjūtu. Nevajag pieņemt stereotipus," uzsver Liepājas muzeja pedagoģe Astra Dzērve.

Izstāde Liepājā būs apskatāma līdz 3.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti