Liepājā būs vērojama vēsturiskā fantāzija «Mehāniskais Veidenbaums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Liepājā 4. novembrī plkst. 21.00 mūzikas klubā “Fontaine Palace” Eduarda Veidenbauma 150. jubilejas gada ietvaros būs vērojama vēsturiskā fantāzija “Mehāniskais Veidenbaums”, ar laikmetīgās mākslas palīdzību aicinot iepazīt latviešu dzejnieka Eduarda Veidenbauma zinātniskās intereses, viņa pēdējo ceļu uz mājām un 19./20. gadsimtu mijas latviešu inteliģences dzīvi, informē projekta producente Anete Enikova.

Vēsturiskā fantāzija ir trīs filozofu skatījumi par Eduarda Veidenbauma darbu "Apcerējumi iz mekānikas" (1894), kas papildināti ar dzīvās animācijas un skaņu etīdēm. Mehāniskā Veidenbauma tēls tiek veidots balstoties vēsturiskās liecībās par tā laika latviešu studentu dzīvi Tērbatā, Veidenbauma vēstulēs, dzejā, publicistikā, bet galvenokārt uz darbu "Apcerējumi iz mekānikas". Šis apcerējums nebija revolucionārs darbs dabaszinātnēs, bet drīzāk bija iecerēts kā vienkāršāko mehānikas principu skaidrojums sava laika tehnoloģijās un primāri bija adresēts latviešu zemniecībai. Veidenbaums uzskatīja, ka pareiza un ekonomiska spēka lietošana ne tikai spētu uzlabot zemnieku dzīves labklājību, bet arī ļautu vērsties pret viņu apspiedējiem. Vienlaikus "Mehāniskais Veidenbaums" ir alegorija par pasauli kā mehānismu un tā tiek izspēlēta kā ceļojums starp dažādiem laikmetiem, kas aicina uz pārdomām par dzejnieka daiļradē rodamajām tēmām: cilvēka būtību, dzīvi un nāvi, apziņu un ķermeni.

Šajā notikumā mijiedarbojas intelektuālās vēstures pētniecība un mākslas procesi, sniedzot neierastu skatījumu uz E. Veidenbauma nozīmi Latvijas ideju vēsturē un mūsdienās. Veidenbauma tekstu interpretācijā radošā komanda piedāvā posthumānisma ievirzē balstītu vīziju, kas ir nebijis notikums Latvijas kultūras telpā.

Projekta radošo komandu veido filozofi Andrejs Balodis, Ainārs Kamoliņš, Andris Hiršs (pētniecība un dramaturģija), kopā ar dzīvās animācijas māksliniekiem un elektroniskās mūzikas pārstāvjiem. Režisore Justīne Vaivode. Papildu informāciju par pasākumu un projektu “Mehāniskais Veidenbaums” atrodamas Facebook.com vietnē.

Projekta stratēģiskie partneri: Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Radio 6 – Latvijas Universitātes Radio NABA, projekta norisi atbalsta: Latvijas Kultūras akadēmija, Valsts Kultūrkapitāla fonds. Pasākums pirmoreiz norisinās Starptautiskā dzejas un mākslas festivāla "Dzejas dienas'17" ietvaros, Rīgā uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas rampas.

Pasākums ieteicams vidusskolas vecāko klašu skolēniem, studentiem un zinātkārajiem. Ieeja klubā no 18 gadu vecuma. Pasākumu iespējams būs apmeklēt bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti