Kultūras ziņas

Izdota Silvijas Radzobes grāmata par Aleksandru Čaku

Kultūras ziņas

Iznāk Kristas Annas Belševicas otrā grāmata

Liepājā gatavojas ikonu izstādes atklāšanai

Liepājā būs skatāma ikonu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājas muzeja izstādē "Ikonas" no 7. janvāra būs skatāmas Ikonogrāfu biedrības autoru gleznotās svētbildes. Biedrībā apvienojušies profesionāli mākslinieki, lai kopīgi iepazīstinātu sabiedrību ar ikonas unikālo nozīmi Pareizticīgajā baznīcā un pasaules kultūras mantojumā.

Ikonu gleznošana Latvijā notiek jau vairākus gadsimtus, un tās atrodamas ne tikai pareizticīgo un vecticībnieku dievnamos, bet arī daudzās mājās un privātkolekcijās. 2012. gadā izveidotā Ikonogrāfu biedrība apvienojusi vairākus gan Latvijā, gan ārpus tās dzīvojošus ikonu autorus, kuri regulāri rīko savu darbu izstādes, iepazīstinot sabiedrību ar šī žanra tradīcijām un simbolos pausto vēstījumu.

"Tā ir sajūtu māksla. Dabā cilvēki neizskatās gluži tā kā ikonās. Galvenā doma – punkts, kur koncentrējas uzmanība, ir manā sirdī. Ikona uz mani raugās vai es raugos uz ikonu šādā perspektīvā. Sateces punkts ir manā sirdī," stāsta māksliniece, Ikonogrāfu biedrības pārstāve Anna Zandberga-Šenke.

Viņa ikonas glezno gan uz tradicionālā materiāla – koka dēļiem, gan arī uz akmeņiem, izmantojot senas krāsu jaukšanas metodes, Venēcijas zeltu un olas dzeltenumu. Gleznojot fonā viņai skanot ne tikai klasiskā mūzika, bet arī smagais roks. Māksliniece neslēpj, ka reizēm saskārusies ar aizspriedumiem – kāds pārmetis, ka ikonas nedrīkst gleznot sievietes, citam nav paticis, ka ikonogrāfu vidū ir arī luterāņi un katoļi.

"Cilvēkiem tas ir vajadzīgs, baznīcai tas ir vajadzīgs – nest šo mākslu ārā, pie cilvēkiem, stāstīt un rādīt to," norāda Anna Zandberga-Šenke. "Mēs rīkojam meistarklases, izstādes, mācām cilvēkus nodarbībās."

Liepājas muzejā līdz februāra beigām kopumā apskatāmas aptuveni 50 ikonas, no kurām daļa gleznota speciāli šai izstādei. Lai apmeklētāji varētu lasīt ikonās ietverto, gadsimtiem seno simbolu vēstījumu, izstādē būs pieejami arī paskaidrojoši materiāli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti