Kultūras ziņas

Izrāde kā atklāta saruna

Kultūras ziņas

Noskaidrots TOP 10 Latgales kultūrā

Tēlniecība / Keramika / Stikls

Liepājā atklāta Mākslas akadēmijas plastiskās mākslas pedagogu un studentu darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājas muzejā atklāta īpaši šai pilsētai veidota izstāde “Tēlniecība / Keramika / Stikls”, kurā savus darbus eksponē Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuāli plastiskās mākslas nozares pedagogi un studenti. Galvenais uzsvars izstādes eksponātos likts uz to idejisko atšķirību.

Izstādē apskatāmi tēlniecības, keramikas un stikla specialitātes pasniedzēju un studentu radošie darbi, kas ir veidoti šī studiju gada laikā. Izstādes iekārtotājs, Latvijas Mākslas akadēmijas docents Viktors Jansons atzīst, ka vienotu vēstījumu visiem eksponātiem kopā esot bijis ļoti grūti atrast, jo neesot bijusi vienota vīzija. To veicinājis tas, ka katrs darbs pauž savu stāstu, kā arī liela nozīme ir materiāla izvēlei.

“Tev ir jāatrod tā centrālā ass. Centrālā ass sastāv vai nu no diviem, trim objektiem, no kā tu atduries, ienākot iekšā, tālāk, kad jūs iesiet, ko jūs dziļuma plānā ieraudzīsiet, un kāds ir pretsitiens. Tad, kad tas viss kopā izveidosies, tad tā ir tavas koncepcijas atslēga,” skaidro Viktors Jansons.

Šī Latvijas Mākslas akadēmijas studentu un pedagogu izstāde veidota tieši Liepājai, jo, kā uzsver izstādes kuratore Vineta Groza, – šajā pilsētā var atļauties daudz vairāk uzdrīkstēties māksliniecisko cilvēku un viņiem atbilstošās atmosfēras dēļ, šeit neesot jābaidās, ka eksponāti varētu tikt pārprasti. Tāpat šajos darbos esot izteiktākas pedagogu un studentu ideju atšķirības.

Vineta Groza uzsver:

“Šī tehniskā daļa nav tik būtiska, cik idejiskā. Profesoru daļa ir ļoti nostrādāta, bet studentu daļa ir brīvāka, atraktīvāka un rosinošāka arī mums pasniedzējiem būt savādākiem, tāpēc tas ir ļoti būtiski – būt kopā.”

 “Katram no mums dzīvē ir gadījušies dažādi atgadījumi, dažādus cilvēkus mēs esam satikuši. Katrs no tiem mums katram atstāj pilnīgi savādākas pēdas, mēs nekad nevaram iedomāties, kā uz vienu un to pašu situāciju skatās divi dažādi cilvēki,  un katra no šīm lēcām reprezentē tieši šos indivīdus,” atzīmē LMA studente Evita Valdmane.

Studentu un pedagogu veikums Liepājas muzejā būs skatāma līdz 29. martam. Ar šo izstādi Latvijas Mākslas akadēmija atjauno praksi rīkot mākslas izstādes visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti