Liepājā atklāj keramikas un porcelāna ekspozīciju «Smalkās radības»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pavasaris mostas ne tikai dabā, bet arī Liepājā radošajā telpā „Ideju bode”, kur sestdien atklāj keramikas un porcelāna ekspozīciju „Smalkās radības”. Izstādē eksponētas vairāku mākslinieču veidotas vaboles, tauriņi un citas radības, kas mostas pavasarī. 

Tā kā mākslinieces strādā dažādās Latvijas mākslas skolās (Ķekavas, Mālpils, Salacgrīvas, Jelgavas, Liepupes) uz Liepāju atvesti arī viņu audzēkņu darbi.  

 „Smalkās radības” porcelānā un keramikā veidojušas Artas Baltā, Gundegas Hagendorfa, Gita Ruģēna, Ievas Kalniņa, Elīnas Titāne, Sanita Ābelīte, Ilze Emse-Grīnberga. Pirms diviem gadiem „Smalkās radības” bija skatāmas Porcelāna muzejā, tā vēstot par pavasara iestāšanos, stāsta māksliniece Elīna Titāne.

„Lielākā daļa no šīm māksliniecēm, mēs bijā kursa biedrenes LMA. Mēs bijām kursa biedrenes. Jebkurš kursa darbs noslēdzas ar kādu lielāku vai mazāku izstādi. Beidzot akadēmiju, pietrūka tieši kopības sajūta. Katrai ir atsevišķi mākslas projekti. Radās domas par Porcelāna muzeju.  Zinot muzeju, izmērus un materiāli, tam bija jābūt kam smalkam. Piesakot izstādi, laiks bija pavasaris. Tad arī radās doma par mošanos un pavasari,” stāsta Titāne.

Izstāde 2014. gadā transformējas, papildinoties ar jauniem darbiem un idejām.  

„Mums bija divi nosaukumu – mošanās un smalkās radības.  Ne tikai par kukaiņiem, bet vairāk domājot par iekšējo atmodu un sajūtām, kas ir pavasarī vai no rīta. Katra māksliniece interpretēja savādāk – viena tieši – ar kukaiņiem, cita filozofiskāk vai ironiskāk. Tā ir tīrības sajūta, vēlme attīrīties. Pielikt sev spārnus, mudina uz izaugsmi – svaigāku, gaišāku. Porcelāns ir balts – atbilstošs pavasara izstādei,” atzīst māksliniece.

Izstādi vieno vēl kas būtisks, tā ir kopā būšanu un draudzība.

 „Kā vienojošais mums ir materiāls, līdz ar to mēs varam vienoties kopīgā darbā. Šajā izstāde, ka šogad pirmā bija Ķekavā, darbs, kas nāca klāt, bija bērnu darbs. Mēs visi esam pedagogi, katrs savā mākslas skolā. Vienojāmies kopīgā  darbā, katra savā skolā ar bērniem veidojām kopīgu instalāciju,” atklāj Titāne.

Bērniem visvairāk paticis veidot tauriņus, atklāj mākslinieces, taču netrūka arī citu radību. Māksliniece  Arta Baltā stāsta par vājību – vabolēm: ”Tās vaboles ir tāpēc, jo pirmā doma bija par brošu taisīšanu. Taisīju formu brošai un vaboles forma ir ļoti pateicīgas, tāpēc ar viņām aizrāvos.”

Izstāde „Smalkās radības” Liepājā radošajā telpā būs skatāma darba dienās līdz 2.maijam, iepriekš piesakoties. Īpaši tiek gaidīti bērnu dārzu un skolu audzēkņi, kā arī ģimenes ar bērniem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti