Kultūras ziņas

Kinolektorijs "Tas, ko tu nedrīksti nezināt"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Liepājā apskatāma Anša Rozentāla personālizstāde

Liepājā apskatāma mākslinieka Anša Rozentāla personālizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājā, mākslas galerijā "Romas dārzs", atklāta mākslinieka Anša Rozentāla izstāde "meta Element", kurā autors glezniecību mēģinājis apvienot ar tehnoloģiskiem risinājumiem un savos darbos akcentējis metafizikas tēmu.

Ansis Rozentāls zināms kā vairāku Rīgas namu fasāžu apgleznotājs, arī kā viens no kinofilmā "Homo Novus" redzamo gleznu autoriem un bieži piedalījies grupu izstādēs. Ar personālizstādi Liepājā viņš viesojas pirmoreiz.

Nokāpjot galerijas pagrabā, apmeklētāji nokļūst mežā. Garciema mežos un Kurzemē apmeklētas raķešbāzes ainas Ansis Rozentāls vispirms fotografējis, tad studijā gleznojis uz audekla, starp priežu stumbriem rotaļīgi atvēlot vietu arī tīģerim, košam trīsstūrim un citām it kā ainavā neiederīgām lietām.

"Šajos dabas gleznojumos ievietoti elementi, kas varbūt pirmajā brīdī skatītājam disharmonē un liekas jocīgi – kas tas ir, bet es lūdzu uztvert šo elementu kā radošu, rosinošu, lai viņš pats var atrast atbildi, kas tas ir. Ja pastāstīšu, kas tas ir, jūs ar šo domu jau iesiet pie gleznas, un tas vairs nebūs attīstoši," skaidroja mākslinieks.

Starp zaļajām meža ainavām izceļas viena košāka – citās noskaņās radīta glezna. Ansis Rozentāls stāsta, ka sākotnēji gleznojis baltu mežu ziemā, taču, sākoties karam Ukrainā, baltā krāsa vairs nav uzrunājusi: "Sākās karš, emocijas iekšā bija neaprakstāmas, tas vājprāts, kas pasaulē notiek... Un tad šīs emocijas radīja gleznu, kas vairāk vai mazāk man asociējas ar karu, ar šo sarkano vājprātu."

Ansis Rozentāls šobrīd raksta doktora disertāciju, kurā pievērsies metafizikai un pamatelementiem, un, ja šī izstāde veltīta zemes tēmai, tad nākamajā viņš stāstīšot par citu elementu – gaisu. Pirmie darbi jau top.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti