Liene Mackus – Baltvilka balvas pretendente grāmatu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liene Mackus par ilustrācijām Laimona Pēlmaņa dzejolim “Trīs mednieki” ("Bikibuks" Nr.77, liels un mazs) izvirzīta Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Grāmatu māksla”. Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendenti.

Vai tiešām grāmatas ilustrē tēlnieki? Liene Mackus, kas  beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļu un studējusi arī Accademia di Belle Arte di Palermo Itālijā, dara ne to vien. Viņa izveidojusi bronzas skulptūru - vides objektu “Rīgas lauva”, kas “attēlo Rīgas ģerboņa lauvu atpūtas brīdī” un var kalpot arī kā neparasts soliņš. Viņa strādā animācijā, veidojusi scenogrāfiju un tērpus Leļļu teātra izrādei “Neglītais pīlēns”, piedalījusies vairākās grupu izstādēs, tajā skaitā kuratores Helēnas Demakovas šopavasar veidotajā izstādē “Sveika, galva!” un vēl līdz 26. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apskatāmajā izstādē “Dzintara laikmets”. Māksliniece kopā ar Artūru Arni nominēta "Purvīša balvai 2017" par izstādi “Ziemas miegs”, kas  apvieno skaņu, scenogrāfiju un tēlniecību, stāstot par miegu kā neparastu apziņas stāvokli, kas ļauj pietuvoties nomodā nepieejamajām sajūtām.

Grāmatu ilustrācijā Mackus strādājusi nevis ar tēlnieka kaltu, bet ar krāsainiem flomāsteriem. Fantastisku, zaigojošu sniega un vulkānu pasauli māksliniece radījusi Laimona Pēlmaņa skaisti absurdajam dzejolim, kas sacerēts pēc serbu pasakas motīviem. Mājas, kuru nemaz nav, lido debesīs kā komētas, un notiek tikai neiespējamais un neticamais. Turklāt viens no medniekiem, kas apēd nenošauto zaķi, ir indiānis. 

“Mākslinieces radītie zīmējumi sērijas "Bikibuks" grāmatai “Trīs mednieki” ir himna flomāstera iespēju amplitūdai.

Naksnīgajās ilustrācijās dzejolim par fantāzijas bezgalīgumu Liene Mackus īsteno reibinošu asociāciju lidojumu un spēles ar mērogiem, kas miniatūrās dzejas grāmatas lappusēs ietilpina milzīgi plašas ainavas, izpletīgu visumu un tad atkal atgriežas sīko celma koksnes līniju mikropasaulē. No viņas zīmējumiem staro pacilājoša trauksme un neapturama radošā enerģija,” Baltvilka balvas žūrijas vārdā raksta Santa Remere.

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti