Kultūras ziņas

Top Zentas Ērgles piedzīvojumu izrāde

Kultūras ziņas

Dziesmu un deju svētku atskaņas

Izstāde "TOGETHER 2015" porcelāna muzejā

Lielās porcelāna vāzes Zvārtavas porcelāna simpozija izstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Zvārtavas porcelāna simpoziji jau kļuvuši par ilggadēju tradīciju, gluži tāpat kā labāko darbu izstādes pēc tiem, kas pēdējos gados notiek Rīgas porcelāna muzejā.

"Together" jeb "Kopā" - šāds nosaukums dots Zvārtavas porcelāna simpozija izstādei. Šogad starptautiskajā Zvārtavas porcelāna simpozijā, kas jūnija beigās notika Zvārtavas  pilī, piedalījās 20 mākslinieki no septiņām valstīm: Ēģiptes, Vācijas, Krievijas, Turcijas, Lietuvas, Polijas un Latvijas. Visus vienoja kopīga tēma - "Lielā porcelāna vāze".

"Mani fantāzijas lidojums aizvedis vēsturē, jo es saņēmu negaidītu mantojumu - vienu kasti ar Rīgas porcelāna fabrikas vecajiem dekoriem, neizlietotiem, kas tika atvēlēta manai bērnu porcelāna apgleznošanas studijai. Es tur atradu brīnišķīgas rozes," par iedvesmas avotiem stāsta māksliniece Inese Brants.

"Mana vāze ir tā ar acīm, tēma - neverbālā komunikācija, tas, ko var izteikt ar acīm, mīmika, žesti, bez vārdiem. Tas arī nāk no simpozija tradīcijām, jo ne visi mākslinieki vienmēr runā kādā citā valodā, izņemot savu dzimto," norāda māksliniece Jevgeņija Loginova.

"Simpoziji keramikas pasaulē ir nozīmīgi, tie vienmēr ir īpašs radošais grūdiens. Ir liela nozīme gan starptautiskās aprites un sadarbības veicināšanā starp nozares keramiķiem, gan vietējas nozares uzturēšanā. Simpozijos mākslinieki var atļauties vairāk eksperimentēt un izmēģināt to, ko ikdienā nedara," norāda Rīgas porcelāna muzeja izstāžu kuratore Ieva Nagliņa.

"Šoreiz darbi ir diezgan grafiski sanākuši, tas ir raksturīgi tieši šim simpozijam. Piemēram, mūsu Latvijas māksliniece Antoņina Paškēviča izpelnījās gan starptautiskās žūrijas, gan manu atzinību par elegantu līniju un klasiski augstvērtīgi izpildītu darbu," pauž Inese Brants.

Zvārtavas porcelāna simpoziju tradīcijai aprit jau 30 gadi, tāpēc mākslinieces cer, ka tā turpināsies arī nākotnē un Zvārtavas pilī notiks starptautiskas izstādes, un tā kļūs par pasaulē nozīmīgu mākslas centru.

Kā vēstīts, izstāde "Together" Rīgas porcelāna muzejā būs skatāma līdz 9.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti