Līdz ar Venēcijas mākslas biennāli noslēdzas Latvijas prezidentūras kultūras programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz ar 56.starptautiskās Venēcijas mākslas biennāles izskaņu noslēgusies arī izstāde "Ornamentālisms. Purvīša balva. Latvijas laikmetīgā māksla" un līdz ar to arī Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programma. Izstādē ar saviem darbiem piedalījās astoņi Latvijas mākslinieki, to apmeklēja gandrīz 40 000 interesentu. Izstāde saņēmusi gan Latvijas, gan starptautisko mākslas profesionāļu pozitīvu novērtējumu.

Šogad pirmo reizi Latvijas laikmetīgā māksla paralēli nacionālajai ekspozīcijai tika pārstāvēta arī Venēcijas mākslas biennāles oficiālajā Paralēlajā programmā. Izstāde bija daļa no Latvijas prezidentūras ES Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmas.

Ekspozīcijas balstījās uz prestižākā apbalvojuma Latvijas laikmetīgajā mākslā - Purvīša balvas - iniciētā un organizētā aktuālā mākslas procesa dokumentāciju astoņu gadu garumā. Izstādes kurators, starptautiski pazīstamais mākslas teorētiķis Viktors Miziano un projekta direktore Daiga Rudzāte izvēlējies astoņus māksliniekus no visiem Purvīša balvas pastāvēšanas vēsturē nominētajiem autoriem, kas, viņuprāt, atklāj Latvijas laikmetīgās mākslas domāšanas virzienus un izpausmes formas. Liela daļa no mākslinieku darbiem tika radīta īpaši šai izstādei, savukārt reiz jau izstādīti darbi tiks pielāgoti un papildināti atbilstoši izstādes vērienīgajai, vairāk nekā 800 kvadrātmetru plašajai telpai.

Izstādē bija skatāmi Katrīnas Neiburgas videodarbs “Lietu atmiņa”, Kristapa Ģelža plastikāta gleznas “Mākslīgais miers IV. (Laikmetīgā ainava. Pārvešana) un Mākslīgais miers IV. (Laikmetīgā ainava. Kopēšana), Andra Eglīša instalācija un gleznas tajā "Citādi no šejienes ārā netiksi", Miķeļa Fišera darbi no izstādes “Netaisnība”, Ievas Epneres videodarbs “Atteikšanās”, Ģirta Muižnieka telpiskie gleznojumi “Non Finito”, Romana Korovina fotogrāfijas “Tēvs darbā” un apvienības "Orbīta" instalācija “2 soneti no Laputas”.

"Jāatzīst, ka šis projekts sniedza lielu gandarījumu un labi padarīta darba sajūtu. Izstāde bija vērienīgākais un apjomīgākais laikmetīgās mākslas projekts ne tikai Latvijas prezidentūras publiskās diplomātijas un kultūras programmā, bet vispār pēdējo desmit gadu laikā Latvijas laikmetīgās mākslas reprezentācijā starptautiskai auditorijai,” stāsta Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta Publiskās diplomātijas un kultūras programmas departamenta vadītāja Selga Laizāne. "Caur astoņu izcilu mākslinieku darbiem izstāde pārliecinoši demonstrēja, ka Latvija ir būtisks Eiropas kultūras atskaites punkts. Izstāde bija iespēja dibināt kontaktus un sniegt ieguldījumu mākslinieku karjeras attīstībā. Saņemtās atsauksmes no mākslas profesionāļu vides bija pagodinošas un vēlreiz apliecināja Latvijas mākslas augsto kvalitāti,” papildina Laizāne.

Izstāde "Ornamentālisms. Purvīša balva. Latvijas laikmetīgā māksla" bija skatāma no 2015.gada 9.maija līdz 22.novembrim Venēcijā, Arsenālā, telpā, kas tiek apzīmēta kā Tesa 99.

Ekspozīcijas koncepta autors Viktors Miziano vairākkārt bijis nacionālo ekspozīciju komisārs Venēcijas mākslas biennālē, viņš ir Eiropas laikmetīgās mākslas biennāles Manifesta eksprezidents.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti