Kultūras ziņas

Dzīve ir pārāk īsa, lai skatītos sliktas filmas

Kultūras ziņas

Aijas Zariņas oda Zemei

Pieaugušo spēles ar lellēm

Leļļu festivāla uzmanības centrā mākslinieki, kas izmanto jaunās tehnoloģijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tos, kuriem patīk lelles, kā arī tos, kuriem lelles ir saistītas ar profesionālo nodarbošanos, jau ceturto gadu Rīgā iepriecina Eiropas profesionālās leļļu mākslas festivāls.

Jau no ceturtdienas Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā būs aplūkojami vairāk nekā astoņi simti leļļu, kuras veidojuši 90 mākslinieki no 15 valstīm.

Šī gada festivāla devīze ir “Uz vēja spārniem”, un tā uzmanības centrā ir mākslinieki, kuri izmanto jaunās tehnoloģijas. “Tādi mēs visi esam leļļu mākslinieki - katrs ļoti dažādi, bet mūs apvieno šī leļļu profesionālā māksla,” norāda Eiropas profesionālās leļļu mākslas festivāla rīkotāja Ināra Liepa. “Profesionālā leļļu māksla šobrīd jau ir tik ļoti sajaukusies ar visiem mākslas veidiem – tēlniecību, tekstilmākslu, stikla mākslu. Patiesībā no visa kā var veidot objektus, dizaina priekšmetus, ko varētu nosaukt arī par skulptūrlellēm vai leļļu objektiem,” klāsta Liepa.

Izstādē līdzās tradicionāli veidotām lellēm no porcelāna, koka un pat veciem pulksteņiem varēs aplūkot arī citus materiālus, ko pielieto arhitekti un dizaineri. Veidojot lelles, mūsdienās tiek izmantots pat 3D printeris. Jaunzēlandiešu māksliniece Tanja Mariota savā radošajā biogrāfijā var lepoties ar dizaina objektu veidošanu filmai “Gredzenu pavēlnieks”, bet tagad viņa ir Nacionālā amerikāņu leļļu mākslinieku institūta prezidente.

Ir pieņēmums, ka, izmantojot 3D printeri, tiek zaudēts autora pieskāriens darbam. Tomēr es uzskatu, ka, strādājot digitālajā vidē, joprojām galvenā prasība ir būt māksliniekam un ka tehnoloģijas ir tikai līdzeklis. Cilvēks, nevis 3D printeris ir tas, kurš izlemj, kādas būs detaļas, kāda būs tekstūra,” saka Mariota.

Viņu papildina mākslinieks Pēteris Sidars. “Tā ir pavisam cita pasaule. Es tā noskatos un priecājos. (..) Tagad es diezgan daudz strādāju pie plastmasas, kausējumiem savā tehnoloģijā. Uzkausēju lelli, un man palika pāri daudz lelles, un es viņas kā metamorfozi izveidoju skulpturālu gleznu,” skaidro Sidars.

Krievijā populāra leļļu mākslinieka Dimas darbi izstādē sniedz ieskatu vairāk nekā 15 radošo gadu veikumā. “Šis bija projekts Maskavas galerijā “Vahtanov”, kurā mākslinieki veidoja darbus pēc bērnu zīmējumiem. Es izvēlējos sava dēla zīmējumu, kad viņam bija četri gadi un ko dēls nosauca par “Tēva ķēmiņš”,” klāsta Krievijas mākslinieks Dima.

Eiropas profesionālās leļļu mākslas festivāls Dzelzceļa vēstures muzejā apmeklētājiem durvis vērs rīt. Līdz svētdienai interesenti varēs piedalīties konferencēs, meistardarbnīcās un iepazīties ar dažādām leļļu mākslas izgatavošanas tradīcijām un vērot dažādus priekšnesumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti