Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Mairu Dzelzkalēju

Rīta Panorāma

Izvēlies nākotni! 100 krēsli: Vīksna pret Skridi

Latvijā svin gleznotāja Rotko 111. dzimšanas dienu

Latviju apmeklēs pasaulē izcilākie Marka Rotko mākslas pētnieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šonedēļ, lai piedalītos mākslinieka Marka Rotko 111.dzimšanas dienai veltītajos pasākumos, Latvijā viesosies pasaulē zināmākie abstraktā ekspresionisma pētnieki un abi Rotko bērni - dēls Kristofers Rotko un meita Keita Rotko Praizela.

Pētnieki un Rotko ģimenes locekļi piedalīsies starptautiskā konferencē, kas 23.septembrī notiks Rīgā un 25.septembrī turpināsies Daugavpilī. Viņi 24.septembrī uz Daugavpili dosies īpašā Rotko vilcienā, kurā trīs vilciena vagonus piepildīs mūzika, māksla un performances.

23.septembra vakarā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notiks angļu komponista Džeimsa Klārka mūzikas koncerts, kurā diriģenta Mārtiņa Ozoliņa īpaši šim projektam izveidots Latvijas labāko mūziķu kamerorķestris atskaņos divus komponista opusus - "Untitled No.1" un jaundarbu "2014-N", kas rakstīts īpaši šim notikumam.

Konference "Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda" pulcēs pasaulē pazīstamus mākslas zinātniekus un Rotko iedvesmoti mākslinieki no Parīzes, Ņujorkas, Londonas, Madrides, Sanpaulu un Maskavas. Britu mākslas vēsturnieks Deivids Anfams konferencē dalīsies ar atziņām par saistību starp mākslu un identitāti, 360 grādu abstrakto gleznu meistars un krāsu uztveres psiholoģijas pētnieks Senfords Vurmfelds no Ņujorkas stāstīs par Rotko krāsu izmantojumu no krāsu uztveres teorijas viedokļa.

Arhitektūras profesora no Ārhusas Valters Unterainers referāts konferencē būs "Muzeji un citas izstāžu telpas jeb kā mākslinieki iemācās mīlēt arhitektus", savukārt franču akadēmiķes Annijas Koenas Solalas tēma būs "Marka Rotko daudzie ceļojumi". Konferencē uzstāsies arī Džeimss Klārks, kurš teiks ievadvārdus pirms koncerta, kas 23.septrembra vakarā notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un kurā izskanēs īpaši šim koncertam komponēti skaņdarbi, savukārt konferences otrajā daļā profesors runās par abstrakto ekspresionismu mūzikā un mākslā. Tāpat konferencē uzstāsies Pols Hakslijs, Marko Džanoti, Eleonora Šturma, Hosē M. Sirija, Pīters Grifins un citi.

Daugavpils konferences dienu noslēgs koncerts "Krievu avangarda mūzika", kurā Samela Feinberga un Anatolija Aleksandrova darbus atskaņos Darja Beskina (vokāls) un Viktors Buņins (klavieres).

Konferences tiešraide abas dienas būs skatāma Daugavpils Marka Rotko mākslas centra mājaslapā un "Rīga 2014" portālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti