Panorāma

Pašvaldības nojaukušas vairāk pieminekļu, nekā prasīts

Panorāma

Panorāma

Ukrainas mākslinieku izstāde "Mariupole – nesalauzta"

Latvijas un Ukrainas mākslinieki vienojas izstādē «Mariupole–nesalauzta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā no 5. novembra līdz 25. novembrim būs apskatāma izstāde "Маріуполь не скорний" / "Mariupole–nesalauzta". Izstādē eksponēti mūsdienu Ukrainas un Latvijas mākslinieku darbi, kas "skaudri ļauj sajust kara cirstās rētas, vienlaikus atklājot arī Ukrainas sirsdspēku, spītu un pašcieņu, kas nav ļāvusi un neļaus sagumt nežēlīga, fiziska pārspēka priekšā", informēja rīkotāji.

"Mēs esam nācija, kuru nevar nospiest uz ceļiem. Mēs, mākslinieki, šo ziņu gribam nest pasaulē, uzrunājot starptautisko sabiedrību ar audeklu un krāsu," uzsvēra ceļojošā izstāžu projekta "Маріуполь не скорний" / "Mariupole–nesalauzta" idejas autors, kurators, Mariupoles mākslinieks Valērijs Juričkovskis. Viņš atzīmē, ka ceļojošās izstādes ideja kuratoram aizsākusies Krievijas aplenktajā Mariupolē. Izkļuvis no aplenkuma, Valērijs Juričkovskis uzrunājis katru autoru personīgi un veidojis dāvināto darbu kolekciju kara pārņemtajā Ukrainā.

Izstāde "Маріуполь не скорний" / "Mariupole–nesalauzta"  nemitīgi papildinoties jau tikusi eksponēta Kijivā, Ivanofrankivskā un citās Ukrainas pilsētās, bet Rīgā mākslas projekts sāk starptautisku apriti. Nākamā izstādes ekspozīcija plānota Viļņā, pēc tam Varšavā. Paužot atbalstu un solidarizējoties ar Ukrainas māksliniekiem, katrā starptautiskajā izstādē kurators uzrunās Latvijas, Lietuvas, Polijas un citu valstu māksliniekus ar aicinājumu papildināt tās kolekciju ar jauniem darbiem. Izstādes mērķis ir mākslas valodā veicināt starptautisku garīgo atbalstu Ukrainas cīņai par neatkarību.

Izstādē "Маріуполь не скорний" / "Mariupole–nesalauzta" būs apskatāmas gleznas, kas tapušas gan īsi pirms kara, gan kara pirmajās dienās, gan dienās, kad demokrātiskā pasaule elpu aizturējusi sekoja līdzi "Azovstaļ" aizstāvju varonīgajai cīņai aplenktajā Mariupolē. Pilsētas aizstāvju portreti izstaro savādu gaismu, viņu acīs dzirkst lepns spīts, pašaizliedzība un nesalaužama mīlestība pret Ukrainu.

Izstādes "Маріуполь не скорний" / "Mariupole–nesalauzta" atklāšana LMS galerijā notiks 4. novembrī plkst. 17.00, un ekspozīcija būs apskatāma līdz 25. novembrim. LMS galerijas darba laiks: pirmdiena – svētdiena, no plkst. 12.00 – 18.00.

Izstādes idejas autors un kurators: Valērijs Juričkovskis (Ukraina). Kuratores: Ieva Liepiņa (Latvija), Linda Daņiļevska (Latvija). Grafiskais dizainers: Rauls Liepiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti