Dienas ziņas

Durbes ezera līmenis – kritiski zems

Dienas ziņas

Ziņojums: 89% žurnālistu slepkavību nav atrisinātas

Mākslinieku meistarklašu cikls Latvijas skolās

Latvijas skolās notiek mākslinieku meistarklašu cikls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kā veidot fotogrāfiju kolāžas, no kā veidot instalāciju, ko nozīmē performance un kas tajā jāiekļauj. Šie un citi jautājumi skolu jauniešiem kļūs skaidrāki, iesaistoties Latvijas Laikmetīgā mākslas centra veidotajās meistarklasēs.

Šogad un nākamgad projekta “Latvijas skolas soma” ietvaros desmit mākslinieki brauc uz Latvijas skolām un stāsta par savu darbu.

Gleznotāja Anda Lāce šo skolu pabeidza pirms 16 gadiem. Tagad viņa stāv Nacionālās mākslu vidusskolas 1. kursa audzēkņu priekšā un rāda savu diplomdarbu “Bedre”.

“Šajā darbā var lieliski redzēt, ko iemāca skolā, zīmējumu, kas balstīts pārsvarā dažādās akadēmiskajās studijās, un pavisam nedaudz es biju redzējusi, kas notiek apkārt, kas notiek pasaulē,” stāsta Lāce.

Pēc studijām Mākslas akadēmijā Anda Lāce pievērsusies performanču mākslai – proti, vienreizēju mākslas notikumu radīšanai ar kādu īpašu ideju, zemtekstu. Un to tagad mudina darīt arī jauniešus.

Attālums starp mākslas darbu un zīmētāju šoreiz veidojas vidēji 3 līdz 5 metrus plašs,  distance starp mākslinieku un darba vērotājiem izzūd. Un jaunieši paši var novērtēt, kā skatīties uz saviem kursabiedriem un viņu veidotajiem zīmējumiem.

“Kaut vai šorīt – es sēdēju sastrēgumā uz Gaisa tilta, un bija skaidrs, ka es tur vienkārši esmu; ja būtu distance uz to paskatīties, es rīkotos citādi, jo ir starpība, vai tu iesprūsti tajā bedrē vai ir iespēja pakāpties un izdomāt kādu labu rāpšanās risinājumu,” piemēru min Lāce.

Saspringts klusums un atbalstoši smaidi pavada procesu ar garo otu. Meistarklašu dalībnieki atzīst, ka citu cilvēku priekšā ir ļoti interesanti izpildīt performanci. 

Mākslinieku meistarklases turpināsies arī nākamajā mācību ,un tām var pieteikties Laikmetīgās mākslas centrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti