Latvijas Performances mākslas centrs gadu uzsāk ar vērienīgu meistarklašu klāstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Februāra vidū Latvijas Performances mākslas centrs piedāvā meistarklases un lekcijas, ko vadīs pasaulē atzīti performances mākslinieki no ASV, Norvēģijas un Dānijas, informēja centra pārstāvji.

“24. februārī sadarbībā ar RISEBA H2O6 Arhitektūras un mediju centru mēs piedāvājam iespēju piedalīties ASV mākslinieces Morīnas Flemingas performancē - lekcijā “Mākslas mainīgā loma sabiedrībā”. Šajā pašā dienā notiks arī Dānijas mākslinieces Tīnes Luīzes Kortemandas meistarklase “Jaunie ziemeļu rituāli”, savukārt dienu iepriekš, 23. februārī būs iespēja piedalīties Norvēģijas mākslinieku Anetes Frīdrihas Johansenas un Jana Egīla Finnes atvērtajā sesijā,” stāsta Latvijas Performances mākslas centra pārstāve Simona Orinska.

Arī šogad vasaras sākumā centrs rīkos performances festivālu “Starptelpa”, kas pērngad notika pirmoreiz. Orinska uzsver, ka festivāls “ielika labus pamatus turpmākajai sadarbībai ar Latvijas un pasaules performances mākslas jomas profesionāļiem; meistarklases, lekcijas un atvērtās sesijas starptautiski atzītu mākslinieku vadībā ir iespēja jau šobrīd mazliet pieskarties festivāla noskaņai.”

ĪSUMĀ:

  • Izsludināta pieteikšanās uz meistarklasēm
  • Meistarklasē "Atvērtā sesija - ķermeņa sensitivitāte performancē" strādās ar ķermeņa attīstīšanu tagadnē
  • Performances-lekcijas "Mākslas loma mainīgā sabiedrībā" formāts sākotnēji tika izstrādāts un prezentēts Džuljarda dejas skolā
  • Meistarklasi "Jaunie ziemeļu rituāli" iedvesmojuši seni dāņu un islandiešu rituāli

Visās meistarklasēs ir ierobežots vietu skaits, tāpēc interesenti tiek aicināti tām pieteikties savlaicīgi, sūtot epastu uz [email protected] līdz 21. februārim. Plašāka informācija par meistarklasēm un dalības maksu pieejama Latvijas Performances mākslas centra feisbuka lapā https://ej.uz/qp5z.

23. februārī mākslinieku rezidenču un izglītības centrā “Mā telpa” no plkst. 10.30 līdz 12.30 notiks Anetes Frīdrihas Johansenas un Jana Egīla Finnes “Artist talk”, savukārt nākamajā dienā tajā pašā laikā un vietā ikvienam interesentam būs iespēja noklausīties Tīnes Luīzes Kortemandas “Artist talk”. Šie abi pasākumi skatītājiem būs pieejami bez maksas.

Meistarklase “Atvērtā sesija – ķermeņa sensitivitāte performancē”
 

Meistarklase “Atvērtā sesija – ķermeņa sensitivitāte performancē” notiks 23. februārī no plkst. 13.00 līdz 17.00 mākslinieku rezidenču un izglītības centrā "Mā telpa", to vadīs mākslinieki no Norvēģijas – Anete Frīdriha Johanesena un Jans Egils Finne (Anette Friedrich Johannessen & Jan-Egil Finne).  Meistarklases darba valoda būs angļu valoda. Pirms tam no plkst. 10.30 līdz 12.30 bez maksas būs iespējams apmeklēt “Artist talk” jeb mākslinieku, meistarklases vadītāju stāstījumu par savu pieredzi, projektiem, kā arī darbību Performances centrā Bergenā (Norvēģija).

“Atvērtā sesija” kā koncepts ir radies Norvēģijā, “Performance Art Bergen” centra paspārnē. Tā ir grupas performance publiskā telpā, kā arī jaunu, pārsteidzošu ideju un ekspresiju testēšanas platforma. Nav svarīgi, ka ideja ir pilnībā formulēta iepriekš, jo tā var attīstīties, arī sekojot procesam.

Meistarklases ideja ir ķermeņa sensitivitātes attīstīšana tagadnes situācijā, uzticoties ķermeņa spontanitātei un intuīcijai. Meistarklasē tiks pētītas robežas un mijattiecības, kur saskaras sāpes, garlaicība, atkārtojuma elements, uztvere un laika dimensijas.

Meistarklase ir piemērota ikvienam, jo neprasa īpašu iepriekšēju sagatavotību. Tā aicina būt atvērtam uz nezināmo, jauno pieredzi, kur nav jēdzieni “pareizi/nepareizi”.

Meistarklasē būs nepieciešama pierakstu klade, rakstāmais, ērtas drēbes kustībām un dažādi materiāli - kā patīkami, tā nepatīkami (piemēram, papīrs, tekstils, akmeņi u.c.)

Meistarklase var būt noderīga māksliniekiem, horeogrāfiem, režisoriem, dejotājiem, improvizatoriem, aktieriem, kā arī psihologiem, mākslas terapeitiem, ķermeņa psihoterapeitiem un citiem, izzinot jaunas ekspresijas iespējas un sastopot savus stereotipus, attīstot ķermenisku sensitivitāti, izpētot personiskās robežas, kontroles mehānismu mazināšanas iespējas, kā arī radošumu, darbojoties grupā.

Anete Frīdriha Johanesena ir Bergenā dzīvojoša norvēģu māksliniece, ieguvusi bakalaura grādu “Camberwell College of Arts” Londonā, pirms tam absolvējot “KiB” mākslas skolu Bergenā. Šobrīd viņa aktīvi darbojas kā valdes locekle “Performance Art Bergen” centrā, organizējot kā vietēja, tā publiska mēroga performances.

Māksliniece saka: “Mani galvenie izpausmes veidi ir dzīvā performance un video māksla. Savos darbos es izpētu sistēmas un rituālus, ko mēs radām, lai meklētu un piepildītu dzīvi ar jēgu. Tā kā pasaule šķiet haosa pārpilna, šīs struktūras veido dzīves pamatus. Pateicoties tām, mēs kā cilvēciskas būtnes virzāmies uz priekšu. Ikdienas dzīves paterni (modeļi) un sistēmas ir kā takas un ceļi, kuras radām, lai pārliecinātos par to nozīmīgumu. Katram indivīdam šīs sistēmas atšķiras, tomēr mums visiem ir svarīga personiskā nozīmīguma apziņa.”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Overrett from Anette Friedrich Johannessen on Vimeo.

Jans Egils Finne ir Bergenā dzīvojošs norvēģu mākslinieks. 2016. gadā viņš ieguva bakalaura grādu Bergenas Mākslas un dizaina akadēmijā. Jana Egila darbības lauks ir performance, skulptūra un zīmējums. Šobrīd viņš aktīvi darbojas kā valdes loceklis “Performance Art Bergen” centrā, organizējot grupu performances publiskās telpās kopā ar Aneti Frīdrihu Johansenu un Pavanu Reidu.

Mākslinieka performancēs svarīgi aspekti ir neprognozējamā sadarbības dinamika, kontroles atlaišana, neverbāla dialoga veidošana ar citiem dalībniekiem, telpu, priekšmetiem un publiku. Kad esam ar atvērtu apziņu, apzināti par laiku un telpu, varam atklāt katras satikšanās atbrīvojošo potenciālu.

Performance-lekcija “Mākslas mainīgā loma sabiedrībā”
 

Pirmo reizi Latvijā  24. februārī plkst. 17.00 būs iespēja redzēt vienreizēju, unikālu pasaulslavenās mākslinieces, “Fulbright Specialist” ieguvējas Morīnas Flemingas performanci-lekciju, kas notiks RISEBA H2O6 Arhitektūras un mediju centrā. Par Morīnas skatuves darbiem ar aizrautību raksta izdevums “The New York Times”: “..viņa spēj iziet ārpus materiālās pasaules un ieiet tīrā gara valstībā...brīnumaina horeogrāfiska metamorfoze.”

Performances-lekcijas formāts sākotnēji tika izstrādāts un prezentēts Džuljarda dejas skolā (Juilliard School Dance Division) Ņujorkā. Performances-lekcijas ietvaros būs redzami video fragmenti no Flemingas skatuves darbiem, kas apvienoti ar naratīviem tekstiem, kuri paskaidro Flemingas darbu filozofisko pamatu, attiecībā uz mainīgo mākslas lomu sabiedrībā.

Horeogrāfe un performances māksliniece Maurīna Fleminga radījusi oriģinālu vizuālā teātra formu, ieviešot sirreālu kustību poēzijas valodu, kas asociatīvi atgādina ikonu vai klasiskās mākslas kanonus. Viņas darbi saņēmuši starptautisku atzinību nozīmīgos festivālos Itālijā, Japānā, Islandē, Francijā, Kolumbijā, Korejā, Brazīlijā un ASV. Morīna ir saņēmusi dažādas stipendijas un apbalvojumus, tai skaitā Fulbraita stipendiju. Māksliniece sadarbojusies ar dramaturgu Deividu Henriju Hvangu (David Henry Hwang), komponistu Filipu Glāsu (Philip Glass), gaismu un vizuālo mākslinieku Kristoferu Odo (Christopher Odo). Izrāde “B. Madonna” tiks prezentēta Rīgas performances festivālā “Starptelpa”.

 

Meistarklase “Jaunie ziemeļu rituāli”  

Meistarklase “Jaunie ziemeļu rituāli” notiks 24. februārī no plkst. 13.00 līdz 18.00 mākslinieku rezidenču un izglītības centrā “Mā telpa”, to vadīs māksliniece no Norvēģijas Tīne Luiza Kortermanda (Tine Louise Kortermand). Pirms tam, no plkst. 10.30 līdz 12.30 bez maksas būs iespējams apmeklēt “Artist talk” jeb mākslinieku, meistarklases vadītāju stāstījumu par savu māksliniecisko pieredzi, redzējumu, projektiem, kā arī darbību Ziemeļu performances mākslas centrā.

“Jaunie ziemeļu rituāli” ir hibrīds starp performances mākslu, jauno cirku, vizuālo mākslu, klasisko un popmūziku, video un mākslas instalāciju. Tā ir jauna skatuves performances forma, kas izmanto interakciju ar publiku. Šo konceptu ir inspirējušas filozofa Mihaila Bahtina idejas par karnevālu kā robežsituāciju, kur ikdienas dzīve apstājas un notiek rituāla pāreja starp dzīvi un mākslu. Karnevāls piedāvā iespēju radīt jaunu identitāti. Uzliekot masku, rodas iespēja radīt arī jaunas attiecības. “Jaunie ziemeļu rituāli” īpašu uzmanību pievērš atšķirībām un uzskata tās nevis par vājo posmu, bet gan spēku.

Meistarklase sagatavos un ievedīs īpašā teritorijā – robežā starp dzīvi un mākslu.

Meistarklases ietvaros strādās ar ķermeni, skaņu, vārdu gleznām un radošumu tagadnes situācijā. Viens no fokusiem būs arī savstarpējo attiecību un mainītās identitātes izpēte. Izmantos grotesku, spēles un rotaļu elementus, ko iespaidojuši tādi senie islandiešu un dāņu rituāli.

Meistarklase aicina apvienoties, neskatoties uz nacionalitāti vai individualitāti. Karnevālā mēs varam mainīt identitāti, atļauties būt traki vai kautrīgi, kas tiek cienīts un respektēts. Šķērso robežu un ļauj sev ieiet jaunā, nezināmā teritorijā un atrast jaunu nozīmi!

Meistarklase ir piemērota ikvienam, jo neprasa īpašu iepriekšēju sagatavotību. Tā aicina būt atvērtam, sagaidot nezināmo, jauno pieredzi. Dalībniekiem lūgums ņemt līdzi blāvi mirdzošas lietas, kā pērles, zelts, spalvas u.tml. Lūgums ģērbties ērti.

Meistarklases dalībnieki ir aicināti piedalīties noslēguma performanču vakarā, kas notiks 24. februārī pl. 19.00 "Mā telpā". Meistarklases dalībnieki būs liecinieki un palīgi lielāka projekta tapšanā, kas tiks prezentēts Rīgas performances festivālā “Starptelpa”.

Tīne Luiza Kortermanda ir absolvējusi Dānijas Mākslas akadēmiju 2001. gadā kā performances māksliniece, aktīvi strādājot starpdisciplinārās mākslas jomā un piedaloties festivālos, veidojot performances mākslas telpās, muzejos, publiskās telpās. Tīni interesē hibrīdmākslas formas, savos darbos viņa miksē performances mākslu, darbu ar balsi, radio teātri, mūziku un video instalācijas.

Viņu interesē plašs fenomenu spektrs – no mākslas līdz mūzikas pasaulei, no popmūzikas līdz inovatīvai ekspresijai, no poētiskā uz raupjo.

Tematiski Tīnes darbi ir fokusēti uz sociālām mijattiecībām un komunikāciju, viņu interesē vērtību un identitātes jautājumi. Identificējot tēmas, kas ir daļa no ikdienas dzīves, māksliniece iesaista cilvēku dzīves pieredzi savos mākslas darbos.

Piemēram, intervējot cilvēkus un šo informāciju pārradot video, skaņu un performances mākslā.

Viņa arī meklē jaunus ceļus publikas piesaistei, uzstājoties neparastās vai publiskās vietās. Piemēram, Tīne īstenoja projektu-autobusa tūri, ceļojot cauri visai Eiropai kopā ar sešiem performances māksliniekiem. Kā nozīmīgākie darbi jāmin dalība "Susak Expo 2018" ar performanci “Valkā mani” (Horvātija, 2018), dalība “Funen Opera” projektā “Nature Wild”. Mākslinieces darbu estētiku ir aprakstījusi mākslas zinātniece Trīne Rosa izdevumā “Māksla un ikdienas dzīve”.

Tīne aktīvi sadarbojas ar mūziķiem. Piemēram, klimatam veltītā projektā "Jane and the Jungle Boogie" viņa uzstājās kopā ar perkusionistu Merlinu Mazuru (Marilyn Mazur), citos projektos sadarbojusies ar baznīcas ērģelnieku Nilsu Henriku Asheimu (Nils Henrik Asheim), elektroniskās mūzikas adeptu Hansu Sidovu (Hans Sydow) un Akadēmijas kori darbā "Nordic Nüshu" (2012-2013). Turklāt viņa izlaidusi augsti novērtēto mūzikas debijas albumu kopā ar duetu RUMSKIB (Darla Records, ASV; Quince Records, Japāna, 2007).

Tīne ir saņēmusi Dāņu mākslas fonda trīs gadu grantu (2010), kā arī ''H.C.A. Audience'' balvu par performanci “Gaisma tumsā” (2015).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti