Latvijas paviljonu Venēcijā apskatījuši 222 620 apmeklētāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar ievērojamiem panākumiem noslēdzies Latvijas nacionālais paviljons 55.Starptautiskajā Venēcijas mākslas biennālē. Mākslinieku Kaspara Podnieka un Kriša Salmaņa veidotās ekspozīcijas „North by Northeast" („Ziemeļi-Ziemeļaustrumi") apmeklētāju skaits sešu biennāles norises mēnešu laikā vienpadsmit reizes pārsniedzis plānotās prognozes - Latvijas paviljonu apskatījuši 222 620 apmeklētāji.

 

Tāpat sasniegti citi vērienīgā un mākslinieciski augstvērtīgā projekta mērķi, to vidū: piesaistīt starptautiski pieredzējušus mākslas profesionāļus, veicināt sadarbības iespēju attīstību māksliniekiem, kuratoriem un institūcijai, vairot projekta Latvijas nacionālā paviljona atpazīstamību Latvijā un ārvalstīs, kā arī uzskatāmi prezentēt Latvijas nacionālo unikalitāti starptautiskai auditorijai.

Sajūta ir laba," pēc biennāles telefonintervijā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" padarīto vērtē Latvijas ekspozīcijas arhitekts Austris Mailītis. Sajūta palikusi laba arī pēc citu paviljonu aplūkošanas un atgriešanās Latvijas ekspozīcijā.

Mākslas zinātniece Inga Šteimane intervijā raidījumā „Kultūras Rondo" norāda, ka brīdī, kad tiek demontēta ekspozīcija Venēcijā, vajadzētu kultūrpolitiskos ieguvumus un turpmākos sapņus apkopot un pavērtēt. Pārcilājot prātā iepriekšējos gados Venēcijā eksponēto, Šteimane secinājusi, ka kvalitāte ir nemainīgi augsta.

„Šajā sakarā man šķiet, ka viens liels ieguvums ir telpa Arsenālā, kas šogad bija Latvijas paviljonam," uzsver Šteimane, aicinot kultūras ministri turpināt darbu, lai šo telpu saglabātu Latvijas ekspozīcijai. Latvijas paviljona atrašanās vietu kā būtisku faktoru izceļ mākslas vēsturniece Alise Tīfentāle.

Projekta komisāre Zane Čulkstēna uzsver, ka paviljona veiksmes pamatā ir "mākslinieku izvēle un to veidotais starptautiski uztveramais darbs, Latvijas paviljona atrašanās vieta, paviljona veidošanas process un komandas darbs, sadarbības partneru un atbalstītāju piesaistīšana kā arī Baltijas-Ziemeļu mākslas skolas izveide".

"Kā īpaša atzinība ir Laikmetīgās mākslas muzeja Starptautiskā ekspertu komisijas lēmums ekspozīcijas „North by Northeast" darbus iekļaut topošā muzeja kolekcijā," norāda Čulkstēna.

Latvijas paviljonu 55. Starptautiskajā Venēcijas mākslas biennālē organizēja "kim? Laikmetīgās mākslas centrs" sadarbībā ar Ņujorkas mākslas telpu „Art in General". Ekspozīcijā „North by Northeast"  tika izstādīti jauni, īpaši Venēcijas Arsenāla telpai veidoti darbi – Kaspara Podnieka lielformāta fotogrāfijas un video, kurās portretēti Drustu zemnieki uz savu saimniecību fona un Kriša Salmaņa instalācija – ritmiski svārstīgs koks. Atklājot mākslinieka attiecības ar reālo un vienmēr mainīgo cilvēku veidoto pasauli, tostarp iztēlotajām Eiropas robežām un centriem, ekspozīcijas ietvaros mākslinieki pievērsās identitātes, nenoteiktības un starpstāvokļu izgaismošanai.

Venēcijas biennālei noslēdzoties, Latvijas paviljons turpina pastāvēt ar ekspozīcijas kataloga palīdzību, kuru iespējams iegādāties kim?, „Birojnīcā", galerijā „Istaba" un „Lukabuka". „North by Northeast" un 55. Starptautiskās Venēcijas mākslas biennāles katalogi ir pieejami apskatei kim? lasītavā.

 „North by Northeast" Rīgas versija būs apskatāma Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 ietvaros izstādē "kim? Laikmetīgās mākslas centrā" no 21.marta līdz 27.aprīlim. Nākamā gada laikā iecerēts ekspozīciju izstādīt arī Latvijas reģionos.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti