Latvijas paviljonam Venēcijā radīts īpašs skaņdarbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

56. Venēcijas mākslas biennāles Latvijas paviljonā uzstādītajā mākslas darbā ARMPIT būs dzirdams arī mūziķu Shipsi (Jānis Šipkēvics) un Andra Indāna Rīgas Doma zēnu korim un RTU vīru korim “Gaudeamus” veidota kompozīcija, lsm.lv informē Latvijas paviljona pārstāve Marta Krivade.

Kompozīcija veidota kā dialogs starp divām skaņu pasaulēm - puiku rotaļām neatņemamo ņegu un pieaugušo dzīvei raksturīgo darba dunu mehāniskajās darbnīcās.

Jau vēstīts, ka Latvijas paviljona ekspozīcija šogad būs tematiski veltīta pašdarbniekiem ar zelta rokām, kuri brīvajā laikā nododas jaunradei un eksperimentiem, nepretendējot uz augstās mākslas statusu. ARMPIT būs tēlnieciski veidota būvju sistēma, kas caurausta ar videostāstiem par tehnisku vīriešu vaļaspriekiem garāžu kompleksos un piemājas saimniecībās iekārtotās darbnīcās. Šo savdabīgo mikrokosmosu atsevišķā audiovizuālajā kompozīcijā kā divu paaudžu sadziedāšanos veidos arī abu koru priekšnesums. 

“Puiku izdvestās skaņas bērnības rotaļu laikā un pieaugušo vīru darbnīcās dzirdamā duna veido muzikālu dialogu starp bērnību un pieaugušo dzīvi. Visi šie bērnu “..brrr, ...īū, ...dšs, ..hrjašs” dobjākā skanējumā sastopami arī vīru garāžu darbīcās," stāsta Katrīna Neiburga. "Ieskaņotais mūzikas darbs un tā dokumentēšana ir pamats vēl vienam spēcīgam videostāstam, ko starptautiskais skatītājs varēs vērot Latvijas paviljonā.”

"Sākumā biju nobažījies, vai zēni un vīri sapratīs, ko mēs vēlamies iedziedāt, taču šīs 80 dažādās personības uzreiz uztvēra ideju, kas rezonēja arī izpildījumā un skaņdarba dokumentēšanas dienā," norāda Jānis Šipkēvics, kurš sarakstīja un vadīja skaņdarba iedziedāšanu. "Tā ir laba zīme par visu Latvijas paviljonu – ideja ir saprotama ne tikai mākslas profesionāļiem, bet arī plašākai auditorijai, pat bērniem. ARMPIT nav nekas izdomāts vai mākslīgi radīts, tas ir mākslas darbs, kas koncentrētā veidā runā par dzīvi un tās fenomeniem.”

Venēcijas mākslas biennāle ir senākais, nozīmīgākais un viens no apmeklētākajiem mākslas pasākumiem pasaulē, kas notiek reizi divos gados. 2013.gadā Venēcijas biennāli apmeklēja 475 000 cilvēku, oficiālajā skatē piedalījās 88 valstis. Latvija Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999.gada.

56.Venēcijas mākslas biennāle norisināsies šogad no 8.maija līdz 22.novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti