Latvijas naudas zīmju izstāde trīs mēnešus būs skatāma Ventspilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz 2014. gada 30. septembrim Ventspils muzejā būs skatāma unikāla multimediāla izstāde "Naudas dizains. PIN kods". Tajā varēs iepazīt vairāk nekā 20 gados paveikto lata banknošu, monētu un tagad arī Latvijas eiro monētu dizaina veidošanā.

Izstādes atklāta 1.jūlijā, un Ventspils domes izpilddirektors Aldis Ābele atzina, ka šī būs viena no nozīmīgākajām šogad pilsētā plānotajām izstādēm, ņemot vērā tās augsto māksliniecisko kvalitāti.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs akcentēja, ka Latvijas Bankai vienmēr ir bijis svarīgs ne tikai stabils lats kā maksāšanas līdzeklis, bet arī tas, lai katra naudas zīme būtu mākslas priekšmets. Tas atzinīgi novērtēts arī pasaulē, jo no vairāk nekā 100 Latvijas Bankas izlaistajām monētām 16 saņēmušas dažādas prestižas starptautisko monētu mākslas konkursu godalgas, tostarp zeltā kaltā "Latvijas monēta" 2010. gadā tika atzīta par Pasaules gada monētu.

Pēc izstādes kuratores mākslas zinātnieces un Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijas locekles Ramonas Umblijas teiktā, Latvija ir viena no retajām valstīm pasaulē, kurā centrālā banka jau 22 gadus konsekventi īsteno mākslas projektu, kura vēstījums ir "Katra naudas zīme ir mūsu kultūras zīme".

Izstāde "Naudas dizains. PIN kods" ir 2013. gada pavasarī Latvijas Bankā izrādītās multimediālās ekspozīcijas "Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi" turpinājums un atdzimšana jaunā kvalitātē. Izstādi "Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi", kura ieguvusi zelta medaļu konkursā "A' Design Award" iekštelpu un izstāžu dizaina kategorijā, Latvijas Bankas telpās Rīgā kopumā skatīja 10 000 interesentu.

Lai nodrošinātu iespēju arī reģionu cilvēkiem iepazīt Latvijas naudas zīmju dizainu, Latvijas Banka nolēma saturiski un vizuāli pilnveidot ekspozīciju, papildināt to saistībā ar Latvijas pievienošanos eiro zonai un nodrošināt tās izstādīšanu pieejamību divās vietās Latvijā – Ventspils muzejā un no novembra – Rēzeknes kultūras centrā "GORS".

Latvijas Bankas izstādi veidojis dizaina birojs "H2E", audiovizuālās tehnoloģijas nodrošinājis SIA "SOLAVI", multimedijus izstrādājusi Jura Podnieka filmu studija, mākslinieku fotoportretu autore ir Santa Savisko–Jēkabsone.

Vairāk nekā 40 izcilāko Latvijas mākslinieku darinātās naudas zīmes līdzās Ventspils Livonijas ordeņa pils un pilsētas vairāku gadsimtu vēsturi atainojošiem priekšmetiem (tostarp Kurzemes un Zemgales hercogistes monētu kolekcijai) sniedz stāstu par naudas un personības attiecībām telpā un laikā. Digitālās slīdrādes ieved gleznotāju, instalāciju autoru, grāmatu ilustratoru, tēlnieku un daudzu citu mākslas nozaru pārstāvju darbistabās, monitorā atdzīvojas mums tik mīļās 1 lata monētas ar īpašu dizainu, bet pie interaktīvā darbagalda kopā ar māksliniekiem var zīmēt savu monētu.

Multimediālā izstāde "Naudas dizains. PIN kods" parāda visas 20 gadu laikā radītās naudas zīmes, to tapšanas vēsturi, kādu romantisku mītu par mākslinieku un viņa mūzu, arī nesen kaltās eiro monētas un tikko tapušās skices tām monētām, kuras pavisam drīz ieraudzīsim gan Latvijā, gan visās Eirosistēmas valstīs.

Izstāde "Naudas dizains. PIN kods" apmeklētājiem pieejama Ventspils muzejā Jāņa ielā 17, Ventspilī, otrdienās-svētdienās no plkst.10.00 līdz 18.00. Sīkāka informācija par izstādi – interneta vietnē www.naudasdizains.lv

Vienlaikus ar izstādes atklāšanu tika atvērts Latvijas Bankas izdevums "Lata naudas zīmes. Lats Coins and Notes. 1993–2013".

Atjaunotais lats ir bijusi stabila, skaista un labi aizsargāta valūta. Tas, ka lats bija skaista valūta, ir liels Latvijas mākslinieku nopelns. Bagātīgi ilustrētajā izdevumā "Lata naudas zīmes. Lats Coins and Notes. 1993–2013" ietvertas visas atjaunotā lata naudas zīmes (banknotes, apgrozības monētas, t.sk. īpašā dizaina 1 lata monētas ar ierobežotu tirāžu, un jubilejas un piemiņas monētas), latviešu un angļu valodā sniedzot informāciju par to raksturlielumiem un dizaina kultūrvēsturisko kontekstu un vēstījumu, kas ļāvis tām kļūt par Latvijas kultūras kanona sastāvdaļu.

Izdevums "Lata naudas zīmes. Lats Coins and Notes. 1993–2013" būs pieejams Latvijas publiskajās bibliotēkās, kā arī Latvijas Bankas interneta vietnē www.bank.lv.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti