Kultūras ziņas

Latvijas spēlmaņi "Postwest" festivālā

Kultūras ziņas

Grupa "Akacis" restaurē vēsturi

Romualda Geikina gleznas un akvareļi

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atklās Romualda Geikina personālizstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 4. stāva izstāžu zālēs iekārtota jauna ekspozīcija – Romualda Geikina retrospektīvā personālizstāde “Konverģence. Gleznas un akvareļi”. Tās nosaukums raksturo mākslinieka daiļradi un spēju brīvi interpretēt dažādu laikmetu kultūru, mākslas virzienus un paņēmienus. Tā kā mākslinieks savulaik Latvijas Mākslas akadēmijā studējis scenogrāfiju, viņa darbu kompozīcijās un sižetos pamanāms režisora pieskāriens.

Pirmā izstāde, ko pēc ilgāka pārtraukuma atklāj Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, retrospektīvi ieved mākslinieka Romualda Geikina pasaulē. “Mūsu pasaule ir ilūzija. Un ilūzija vienmēr ir nedaudz miglaina,” tā savus sfumato darbus raksturo autors. Viņa personālizstāde “Konverģence. Gleznas un akvareļi” turpina muzeja ciklu “Paaudze”, kas veltīts aizvadītā gadsimta piecdesmito, sešdesmito gadu jaunajiem, padomju politiskās iekārtas nepieņemtajiem māksliniekiem.

“Es sākumā saceru sev stāstu par to, ko es gribu uzgleznot, tad es to meklēju tipāžos – vidi, ainavas vai arhitektūras pieminekli un tad sastādu kopumu, lai veidotu kompozīciju,” stāsta mākslinieks Romualds Geikins.

Daudzos darbos vīd varavīksne. Jaunībā, būdams romantiķis, viņš to saistīja ar krāšņu dabu, bet dzīves gaitā, daudz lasot, mākslinieks atklājis, ka varavīksne simbolizē cilvēka un Dieva saderību.

“Es neteikšu, ka man mainās tematu izvēle, bet es gribu mainīt to pieejas stilu, to konceptuālo, kā es attēloju to konceptuāli. Tematika man – vienalga: cilvēks, daba, kultūra, savstarpējās attiecības -, tas ir viss tas, ko mēs redzam dzīvē,” atzīmē mākslinieks.

“Es mainīju stilus ap desmit reižu, tagad es arī meklēju to, lai mainītu. Ja mākslinieks vienreiz gadā nemainās, tad viņš ir stagnāts.”

Muzeja 4. stāva trīs zālēs izstādīti aptuveni simt Romualda Geikina darbu – gleznas, akvareļi, skices, zīmējumi un miniatūras, kas tapušas laikā no divdesmitā gadsimta sešdesmito gadu vidus līdz mūsdienām. Tostarp pirmoreiz eksponēti studiju laika modernisma stilā gleznotie darbi no padomju varas aizliegtās izstādes.

Izstādes kuratore Irēna Bužinska par mākslinieku stāsta: “Visi zina viņu kā akvarelistu, kā ļoti smalku ar savu interesantu tehniku, kad nevar saprast, kur beidzas zīmējums un kur sākas akvarelis, tas ir tik ļoti sapludināts un saaudzis kopā un, protams, tā ir tēlu pasaule.

Tā kā mākslinieks beidzis LMA scenogrāfu nodaļu, tad es viņa gleznas uztveru kā savdabīgas, režisētas gleznas, kurā tuvplāni saiet kopā ar dziļumu, kurā ir ļoti interesanti izspēlēta laika dimensija, kurā saiet kopā tas, ko mēs redzam iztēlē, ar iespaidiem, kuri gūti no apkārtējās vides, no dažādiem notikumiem. Un šis sakausējums ir ļoti savdabīgs un neatkārtojams.”

Izstādes nosaukums “Konverģence” raksturo Romualda Geikina daiļrades būtību, brīvi interpretējot dažādu kultūru, laika periodu un mākslas virzienu mijiedarbību, radot īpašu kultūras slāni.

Izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā skatāma no 26. jūnija līdz 23. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti