Latvijas Mākslinieku savienības galerijā atklās Līgas Jukšas personālizstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, Rīgā, būs skatāma gleznotājas Līgas Jukšas personālizstāde “Citas durvis”. Izstādē tiks eksponēti pēdējos gados tapuši darbi, informēja Mākslinieku savienībā.
 
Līga Jukša – māksliniece, kura izkopusi individuālu un viegli atpazīstamu glezniecības stilu ar sev raksturīgu kolorītu, triepiena ekspresiju un abstrahētu tēlojuma metodi. No 1994. līdz 2000. gadam Līga Jukša studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā, 2000. gadā ieguvusi mākslas maģistra grādu. 

Līgas Jukšas daiļradi jau kopš studiju laikiem caurvij dažādos avotos sakņoti un personiskajā pieredzē nozīmi ieguvuši simboli. Gleznās sintezējas atšķirīgās garīgajās praksēs un filozofiskajās pamatnostādnēs rastas atziņas, kā arī jēgpilni, māksliniecei un jebkuram indivīdam būtiski, jēdzieni. 

Cilvēku līdzāspastāvēšana, savstarpējā mijiedarbība, pāreja no viena stāvokļa citā, bērnība, laiks un telpa, domas un domāšanas process, plaša cilvēcisko izjūtu amplitūda un sevis izzināšana, arī atsevišķu reliģisku sižetu interpretācijas – tās ir tēmas, kas tiek skartas Līgas Jukšas darbos. 

Līga Jukša. "Tikšanās ar sevi"
Līga Jukša. "Tikšanās ar sevi"

Ikvienā gleznā ietverta skaidra un dziļa mākslinieces doma, kas skatītājam visbiežāk tiek nodota caur figurālu tēlu valodu vai priekšmetisku objektu traktējumiem, retāk par domas izteicēju izvēloties monohromas krāsu plaknes. Arvien tiek atrasti savdabīgi attēlotā rakursi, proporcijas, izteiksmīga fragmentācija un dinamiski kompozicionālie risinājumi. Laika un kustības atspoguļojumam nereti izmantoti vairākkārtēji elementu atkārtojumi vienviet. 

Līga Jukša subjektīvajai izteiksmei atradusi vairākus spēcīgus motīvus, kas laika gaitā attīstās, transformējas, iegūst jaunas gleznieciskās izpausmes, bet nezaudē sākotnējo vērtību. Īpaši nozīmīgs ir stilizēts, atvērtību simbolizējošs plaukstas veidols, kura variabli fiksētais tēlojums sastopamas gandrīz ikvienā mākslinieces darbā. Jukšas gleznās plauksta var būt žestu, emociju un kustības paudēja, kā arī pašpietiekams izziņas un pētniecības vienums.

LĪga Jukša. "Domu laivas"
LĪga Jukša. "Domu laivas"

Izstāde "Citas durvis" ļauj izsekot vairākām saturiskajām vadlīnijām. Tā ir pārejas tēma, kas iesākas ar izstādes nosaukumā pieteiktajām “durvīm”.  Līgai Jukšai durvis ir simboliski vārti jeb portāls uz fiziski neredzamo domu valstību, tās ir cilvēku būtības telpas, kurās notiek virzība dažādos pieredzes un dvēseles attīstības līmeņos. 

Pārejas tematiku paplašina gleznās mērķtiecīgi ienestais laivas siluets, kas pieļauj dažādas asociatīvās un uztveres variācijas. Laiva mākslinieces sniegumā parādās kā domformas tēls. Atsevišķi izstādes darbi tiek izvērsti ārpus fiziski definētās plaknes, turpinot gleznās tēlotā robežas ar līdzās pievienotiem reālās vides elementiem – apaviem. 

Ar tiešo, gleznās ietverto idejisko pamatu organiski sasaucas Līgas Jukšas tīrais, nesamākslotais izteiksmes veids, kas nereti sabalsojas ar kubisma mākslas iedvesmotiem principiem. Ekspresīvs, izjusts triepiens saskaņojas ar pārdomātām un konkrētu nozīmi vēstošām tonālajām niansēm, tādējādi paspilgtinot gleznu emocionālo slodzi. Ikvienai formai, līnijai, krāsai ir sava noteikta loma, taču tas nav apzināti estetizēts vai pašmērķīgs inscenējums, bet gan saskaņā ar mākslinieces iekšējo pārliecību pausts vizuāls vēstījums. Precīzi formulētā kompozīciju iecere tomēr neizslēdz iespēju ikvienam rast Līgas Jukšas gleznu daudzslāņainajā simbolismā tieši sev pietuvinātus tēmu skaidrojumus un individuāli interpretēt gleznās tvertos tēlus.

Latvijas Mākslinieku savienība atrodas 11.novembra krastmalā 35, bet izstāde aplūkojama no 2019. gada 24. maija līdz 30. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti