Kultūras rondo

Laikmetīgās mākslas procesi Atmodas laikā. Ievas Iltneres un Jāņa Mitrēvica skatījums

Kultūras rondo

Muzeju darbība, līdzdarbojoties kopienām un izglītojot vietējo sabiedrību

Zināmi Purvīša balvas finālisti. Žūrijas izvēles raksturo Igors Gubenko

Latvijas laikmetīgās mākslas momentuzņēmums. Kā izraudzījās Purvīša balvas finālistus?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Mūsu laikmetīgā vizuālā māksla ir ļoti spēcīga un starptautiski konkurētspējīga," secina filozofs Igors Gubenko, kurš kopā ar vizuālās mākslas ekspertiem izraudzījis "Purvīša balvas 2023" kandidātus. Finālisti ir: Evelīna Deičmane par izstādi "Dejorgāns / Tanzorgan" "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrā, Kristaps Epners par darbu "Maslova bijušajā Rīgas Biržas bankas ēkā" festivāla "Survival Kit 13" ietvaros, Daiga Grantiņa par personālizstādi "Lauka telpa" Mākslas muzejā "Rīgas Birža", Darja Meļņikova par izstādi "The Anticipation" ("Gaidas") galerijā "427", Evita Vasiļjeva un Kaspars Groševs par izstādi "Zilā līča māja" Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā Mākslas festivāla "Cēsis 2022" ietvaros un Ance Eikena par personālizstādi "Dievs Tēvs Debesīs" mākslas telpā "Brīvība". Balvu par mūža ieguldījumu šogad pasniegs māksliniecei Edītei Pauls-Vīgnerei.

"Purvīša balvas 2023" neatkarīgo ekspertu darba grupā sastrādājās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu kuratore Līna Birzaka-Priekule, kuratore un Kim? Laikmetīgās mākslas centra programmas direktore Zane Onckule, kuratore un mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore studiju darbā Antra Priede, mākslas kritiķis Vilnis Vējš un filozofs Igors Gubenko. 

Lūgts pastāstīt, kāda bija šī divgade, strādājot neatkarīgo ekspertu darba grupā, Igors Gubenko teic: "Man tas bija ļoti intensīvs laikmetīgās mākslas vērošanas, arī vērtēšanas periods. Lai gan par mākslu interesējos jau sen – gan akadēmiski, gan citādi –, nekad nebiju tik intensīvi apmeklējis izstādes. Lielais secinājums ir, ka 

mūsu laikmetīgā vizuālā māksla ir ļoti spēcīga, starptautiski konkurētspējīga, un, manuprāt, ekspertu izvirzīties seši kandidāti (precīzāk – septiņi; sešas izstādes, bet vienai izstādei ir divi autori) to lieliski parāda un apliecina." 

Laikposmā no 2021. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. decembrim balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa tikās reizi ceturksnī; pirms katras sēdes kolēģi viens otram izsūtīja sevis virzītus mākslas notikumus un, kopā sanākot, visi vienojās par ceturkšņa nominācijām, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atlases procesa pirmo kārtu skaidro Igors Gubenko. Viņš atzīmē, ka 2021. gada pirmajā ceturksnī ekspertiem nebija, ko vērtēt, jo pandēmijas dēļ izstādes nenotika. Līdz ar to vizuālās mākslas notikumu kopskaits, kas tika vērtēts un no ekspertu puses virzīts, bija mazāks kā vidēji iepriekš. Gubenko piesauc arī kādu citu apstākli: "Būtisks faktors – strukturāla situācija nozarē. Strukturāla situācija būtu tāds kā eifēmisms. Mēs varam runāt par infrastruktūras problēmām, par izteiktu finansējuma trūkumu. Nudien ļoti cerīgi var raudzīties uz to, ka valdības deklarācijā ir ietverts punkts par Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja veidošanu, par to, ka valdība vienosies par [muzeja] veidošanas modeli. 

Nozare ļoti gaida nevis tikai vienošanos par muzeja veidošanas modeli, bet tiešām to, ka laikmetīgajai mākslai beidzot būs sava telpa, 

kur arī varēs tādā Purvīša balvas kandidātu izstādē parādīt nevis sešus darbus, bet astoņus vai pat vairāk. Jo viens faktors, protams, ir, ka Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zāle, lai cik liela tā būtu, tomēr (cik es esmu sapratis no cilvēkiem, kas izstādi kūrēs un iekārtos) nebūtu iespējams astoņus māksliniekus ietilpināt. 

Galu galā ekspertiem sarindojot visu lielo nominantu kopu, tie, kas bija izlašu augšgalā, kļuva par "Purvīša balvas 2023" kandidātiem. "Visi šie mākslinieki ir ļoti, kā jau teicu, spēcīgi, pārsvarā vidējās paaudzes un ar starptautisku pieredzi. Izņēmums varbūt ir Ance Eikena, kas gados jaunāka, ļoti daudzsološa, talantīga māksliniece, kura noteikti sevi pārliecinoši pierādīs turpmāk," komentē Gubenko. 

"Manuprāt, šī izlase ir lielisks Latvijas laikmetīgās mākslas momentuzņēmums šajā brīdī."

Balvas kandidātu darbu izstāde Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē būs skatāma no 2023. gada 31. marta līdz 11. jūlijam. "Purvīša balvas 2023" laureāts tiks nosaukts 26. maijā. Izstādes norises laikā apmeklētājiem tostarp būs iespēja balsot arī par savu favorītu, kurš tiks paziņots balvas pasniegšanas pasākumā. Skatītāju balsojums tiek organizēts sadarbībā ar ziņu mediju "Delfi". 

Purvīša balvas laureātu izvēlēs starptautiska žūrija septiņu profesionāļu sastāvā: Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce; muzeja un Purvīša balvas patrons, SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns; mākslas teorētiķis un kurators, "Nationalgalerie" – 17 Berlīnes muzeju apvienības direktors (2008–2020) Udo Kitelmans (Udo Kittelmann); kurators un mākslas kritiķis, KW Laikmetīgās mākslas institūta (Berlīne) direktors Krists Greitheisens (Krist Gruijthuijsen); Prāgas Kunsthalles direktore Ivana Gosena (Ivana Goossen); galerists, "Galerie Nagel Draxler" līdzīpašnieks Kristiāns Nāgels (Christian Nagel); "Vartai" galerijas radošā direktore Laura Rutkute.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti