Panorāma

Lietuvas Seims groza konstitūciju

Panorāma

Panorāma

Venēcijas biennāles "Sapņu piens" un Latvijas ekspozīcija

Latvijas ekspozīcija Venēcijas biennālē izpelnījusies uzslavas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

59. Starptautiskā mākslas biennāle Venēcijā no šodienas līdz pat 27. novembrim ir atvērta publikai. Šogad biennāles kuratore itāliete Sesīlija Alemani biennālei izvēlējusies nosaukums “Sapņu piens” un savu interpretāciju par tēmu piedāvā arī Latvijas ekspozīciju pārstāves - mākslinieču duets Skuja Braden – Inguna Skuja un Melisa Breidena ar izstādi – 300 porcelāna objektu instalāciju “Tirgot ūdeni upes malā”. Mākslinieču duets ar panākumiem jau iekļāvies biennāles kopīgajā stāstā. 

Latvijas paviljons Venēcijas mākslas biennālē ar Skujas Braden izstādi – porcelāna instlāciju “Tirgot ūdeni upes malā” uzslavas ir saņēmis – par orģinālitāti, drosmi, aktualitāti, arī seksualitāti un politisko asredzību.

"Man ļoti, ļoti patīk. Darbiem ir liela jēga. Interesanti un lieliski," atzīst mākslas kritiķis Laurenss Dreifus no Austrijas.

"Darbi ir vēsture un kolektīvā atmiņā. Tā ir laikmeta vēsture un reizē tās ir daudzas vēstures. Un tas veido vienojošās atmiņas," saka Čīles ekspozīcijas komisāre un kuratore Daniela Aravena Jordani.

Inguna Skuja un Melisa Breidena intuitīvi ir atradušas to pašu radošo stīgu, kuru visas biennāles kuratore itāliete Sesīlija Alemani risina kopīgajā pasaules mākslinieku izstādē “Sapņu piens”, kura arī aplūkojama "Arsenālā".

"Man liekas, ka mēs šogad esam trāpījuši vairāk desmitniekā nekā jebkad, jo, arī izejot cauri lielajai izstādei, ko kūrējusi Sesīlija Alemani, mēs redzam, ka šī izstāde ir kā organisks turpinājums viņas izstādei, kur viņa ir uzlikusi šīgada lielās tēmas, lielos virzienus. Tas ir sievietes mākslā, tēmas par kolektīvo vēsturi, sieviešu tiesībām. Mēs redzam, gan Putina vāzi, ko esam nogrūduši zemē. Tas ir simbolisks akts, lai parādītu mūsu attieksmi pret patreiz notiekošo Ukrainā," skaidro Latvijas paviljona komisāre un kuratore Solvita Krese.

Vāze ar Putina attēlu tapa vēl pirms kara Ukrainā, to pat pāris izstādēs neizstādīja – tagad pirms vairākiem gadiem tapis darbs ir īstajā vietā un laikā. Bet Krievijas Federācijas paviljons Venēcijas Dārzos ir slēgts, dalība tika atsaukta, izstādes veidotājiem protestējot pret Krievijas izraisīto karu Ukrainā.

Mākslinieču duets Skuja Braden ar izstādi “Tirgot ūdeni upes malā” Latvijas paviljonā izaicina un tēmu asums rosina publikas interesi.

KONTEKSTS:

Mākslinieču duets Skuja Braden (Ingūna Skuja un Melisa D. Breidena) šogad pārstāv Latviju Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē ar ekspozīciju "Selling Water by the River" ("Tirgot ūdeni upes malā").

Venēcijas biennāles mākslas izstāde šogad norisināsies no 23. aprīļa līdz 27. novembrim. Latvijas paviljonu organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti